Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

"Ελλατώστε την ένταση"


Οι συνάδελφοι που παρακολουθούν καθημερινά τις προπονήσεις και συνομιλούν με τους ποδοσφαιριστές επί του θέματος, μου μεταφέρουν την εκτίμηση ότι ο Λορένσο Σέρα Φερέρ έχει ελαττώσει τον ρυθμό της δουλειάς σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Η εύκολη εξήγηση της επιλογής του είναι αυτή που σχετίζεται με τους δεκάδες μυικούς τραυματισμούς που αποδεκάτισαν την ΑΕΚ πέρσι. Μια ακόμη απλοϊκή εξήγηση είναι αυτή που σχετίζεται με τις συνθήκες στις οποίες προπονείται η ΑΕΚ. Το κακό γήπεδο δεν δίνει στον Ισπανό το περιθώριο του ρίσκου να φορτώσει με παραπάνω δουλειά τους παίκτες και να δοκιμάσει τα όριά τους.
Η τελευταία μόδα, η νέα εντολή που κυκλοφορεί ανάμεσα στα μέλη της υψηλής κοινωνίας των προπονητών στην Ευρώπη είναι το «ελαττώστε την ένταση κατά 10%». Οι μετρήσεις των ειδικών συμβούλων των προπονητών της ελίτ έχουν οδηγήσει στην εκτίμηση ότι σε περίοδο που ένας ποδοσφαιριστής καλείται να δώσει περισσότερα από 2 παιχνίδια ανά 10 ημέρες είναι καλύτερα να προπονείται λιγότερο σε ένταση και διάρκεια.
Ο Ολυμπιακός και οι 5 συμμετέχουσες στο Uefa cup μπήκαν πλέον στην καυτή περίοδο. Θα δώσουν περίπου 15 παιχνίδια σε διάστημα 2 μηνών. Ποιοι από τους προπονητές έχουν ακολουθήσει την τάση της εποχής; Ποιοι έχουν ήδη ρίξει ρυθμό στις προπονήσεις; Θα το μάθουμε τα Χριστούγεννα, την εποχή του πρώτου ταμείου.