Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Το “Εξηγώντας το Θαύμα” ανάμεσα στα best sellers βιβλία του Public: Χαίρομαι, αλλά πιο πολύ με νοιάζουν τα σχόλια των αναγνωστών


Συχνά βρίσκομαι μπροστά στην “πώς πάει το βιβλίο;” ερώτηση, από φίλους και γνωστούς, οι οποίοι με έκπληξη διαπιστώνουν ότι δεν γνωρίζω τις πωλήσεις του. Μου συμβαίνει, να μην ασχολούμαι με τις πωλήσεις, επειδή το έγραψα αυτό το βιβλίο με απόλυτη συνείδηση σχετικά με την εποχή, τη στιγμή. Γνώριζα εκ των προτέρων ότι η συγγραφή στην Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει οικονομικό κίνητρο στον αθλητικό δημοσιογράφο, όπως είχα διαπιστώσει ακόμη και μια δεκαετία πίσω, από τον καιρό του πρώτου μου βιβλίου. Συμβαίνει επειδή το οικονομικό δεν ήταν ανάμεσα στα κίνητρά μου για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, αλλά και επειδή δεν περιμένω τις πωλήσεις για να μου δείξουν αν άξιζε ή όχι η επιλογή μου να ερευνήσω και να αναλύσω την μεγαλύτερη αθλητική επιτυχία στην ελληνική ιστορία και μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιτυχίες γενικώς. Συμβαίνει επίσης επειδή το βασικό μου κίνητρο για να επιχειρήσω στη δεδομένη στιγμή την υλοποίηση ενός σχεδίου που είχε μείνει καρφωμένο στο μυαλό μου εδώ και περίπου 15 χρόνια ήταν η κυκλοφορία του στο εξωτερικό, στην αγγλική γλώσσα. Τούτο τον καιρό, που ετοιμάζεται η αγγλική έκδοση, ανυπομονώ να διαβάσω αυτό το βιβλίο στα αγγλικά και να το δω να τοποθετείται στην διεθνή βιβλιοθήκη ως το πρώτο βιβλίο ιστορικής αναφοράς και ανάλυσης της επιτυχίας της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004, διότι αυτό το βιβλίο λείπει από την διεθνή βιβλιοθήκη, είναι σαν να μην συνέβη ποτέ το Euro 2004.

Ολα τα παραπάνω τα γράφω με την ευκαιρία της χαράς που μου δίνει το γεγονός ότι το “Εξηγώντας το Θαύμα” δημιουργεί αυτό τον καιρό την δυναμική του στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, όπως δείχνει το γεγονός της ύπαρξής του ανάμεσα στα best sellers της εβδομάδας στα Public. Χαίρομαι πολύ διότι είναι μεγάλο όραμα για μένα το να φτάσει αυτό το βιβλίο σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια και να διαβαστεί. Το να περάσει από τη δική μου γενιά, από όλους εμάς που το ζήσαμε το Euro 2004, στις επόμενες, που δεν το έζησαν, λειτούργησε μέσα μου ως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες παρακίνησης για να επιχειρήσω να γράψω αυτό το βιβλίο, και χαίρομαι πολύ που αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι συμβαίνει αυτό που ευχόμουν. Χαίρομαι πολύ για την επιλογή μου να το εκδώσουμε και στην ελληνική γλώσσα.

Χαίρομαι πολύ με τα σχόλια που μου φτάνουν συχνά, σχεδόν καθημερινά, σε facebook, instagram, twitter, LinkedIn από αναγνώστες του βιβλίου. Και χαίρομαι ακόμη περισσότερο κάθε φορά που βλέπω/ακούω κάποιον που δεν με γνωρίζει να μιλά δημοσίως με καλά λόγια για το βιβλίο μου. Το να διαβάζω δύο καλές δημόσιες κριτικές για το βιβλίο μου στο Public μου δίνει μεγαλύτερη χαρά από το να το βλέπω ανάμεσα στα best sellers. Διότι πρώτα από όλα με νοιάζει ο κάθε αναγνώστης να κλείνει το βιβλίο με το “άξιζε τον κόπο” συναίσθημα. Με καίει να το βρίσκουν χρήσιμο όσοι μου κάνουν την τιμή να το αποκτούν.


Το “Εξηγώντας το Θαύμα” δεν ήταν ποτέ μια “εμπορική πράξη” μέσα μου. Είναι το καλύτερο δημοσιογραφικό έργο που έχω δημιουργήσει, και περιέχει την καλύτερη ιστορία που έζησα ποτέ στο ποδόσφαιρο. Αυτός είναι μέσα μου ο ορισμός του “Εξηγώντας το Θαύμα”. Και γι' αυτό με συγκινούν τα λόγια των αναγνωστών, όχι τα νούμερα των πωλήσεων.