Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Προπονητής ποδοσφαίρου: τι χρειάζεσαι, εκτός από ένα δίπλωμα


Η πρόταση του εκπαιδευτικού οργανισμού ΣΒΙΕ για την συμμετοχή μου στην σχολή της Προπονητικής σε έναν ρόλο εκπαιδευτή που θα φανεί χρήσιμος στα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν προπονητές ήταν μια παραπάνω από ενδιαφέρουσα πρόκληση. Με έβαλε στη διαδικασία να εξελίξω την ιδέα μου για την δημιουργία ενός κύκλου μαθημάτων που βοηθούν τον προπονητή οποιουδήποτε αρχικού επιπέδου να αντιληφθεί τις προοπτικές καριέρας που του δίνει η σημερινή ψηφιακή εξέλιξη και τα τεχνολογικά εργαλεία που δημιουργούν και επεξεργάζονται σε βάθος τα στατιστικά δεδομένα που δημιουργούν οι αθλητές και οι αθλήτριες. Κι επειδή το ακροατήριο το συνθέτουν σπουδαστές και νέοι προπονητές, η σκέψη με έβαλε στη διαδικασία να εξετάσω αυτό το σεμινάριο από το πρίσμα του personal branding και του στρατηγικού self marketing, με στόχο να λειτουργήσω ως performance coach και μέντορας σε νέα παιδιά που επιθυμούν να εφοδιαστούν κατάλληλα προκειμένου να αποκτήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και να τα επικοινωνήσουν ώστε να δημιουργήσουν την προοπτική να ξεχωρίσουν σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά.



Αυτή η πρόκληση με έβαλε στη διαδικασία να κάνω τα updates και την πιστοποίησή μου σε έναν κύκλο μαθημάτων, τα οποία αντιλαμβανόμουν ως απαραίτητα προκειμένου να βοηθήσω νέα παιδιά να αντιληφθούν τη σημερινή πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο. Τρεις μήνες εκπαίδευσης στο Barca Innovation Hub Universitas, προκειμένου να πάρω την εκπαίδευση των προπονητών από την Barca Coach Academy, την Ακαδημία της Μπαρτσελόνα, η GrassRoots Coaching Licence από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, και η εκπαίδευση στους σχηματισμούς και τα συστήματα από την United Soccer Coaches, την Ενωση των προπονητών των ΗΠΑ, μαζί με την εκπαίδευση στην ανίχνευση ταλέντου και στην ανάλυση του αντιπάλου από την FA, την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και από την PFSA, την Ενωση των επαγγελματιών scouts μου έχουν δημιουργήσει το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που με βοηθά να κατανοήσω τη φύση της δουλειάς που θέλουν να κάνουν οι σπουδαστές. Και η διαδικασία της επιμόρφωσης, της επικαιροποίησης των γνώσεων και της πιστοποίησης με έφερε στη θέση να χαρτογραφήσω τις επιλογές ενός νέου σπουδαστή της προπονητικής που θέλει να σπουδάσει το ποδόσφαιρο και δεν θέλει να εξαρτάται από την ΕΠΟ και τις διαδικασίες της, αλλά ούτε και να περιορίσει το επίπεδο της επιμόρφωσής του σε ένα δίπλωμα της UEFA ή ένα πτυχίο προπονητή.

Το ίδιο μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη ήταν η πρόκληση που με έβαλε στη διαδικασία να επικαιροποιήσω και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στην μελέτη της εξέλιξης της αγοράς του ποδοσφαίρου (“The Business of Football” - The Open University, English Football League Trust – England), στο Sports Marketing (Sports Marketing certificate. Northwestern University – Illinois, United States) και στο Management (Management and Leadership: Growing as a manager Certificate – The Open University and The Open University Business School), (Professional Sport Management - International Olympic Committee).


Μεγαλύτερη από όλες όμως είναι η πρόκληση που με οδήγησε στην προσπάθεια να επικαιροποιήσω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου στο coaching και το mentoring, τις οποίες εξασκώ στα περίπου 15 χρόνια που λειτουργώ ως στέλεχος στα sports media, προκειμένου να πιστοποιήσω και ακαδημαϊκά τη γνώση (Certificate in Coaching and Mentoring - Cambridge Management and Leadership School) και να εξελίξω - ανανεώσω τις μεθόδους μου στην διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού και στην δημιουργία ενός επαρκώς γεμάτου βιογραφικού για έναν επαγγελματία (Strategic Self-Marketing and Personal Branding Course – The State University of New York). Και επειδή πρόκειται για προπονητές, που καθοδηγούνται από ατζέντηδες, μπήκα στη διαδικασία της επικαιροποίησης της κατανόησής μου για την φύση, τον ρόλο και τον τρόπο που χειρίζεται ο ατζέντης τον προπονητή (Sports Agent Course - CPD Certified - International Open Academy).

Ολα τα παραπάνω, τα ακαδημαϊκά, ήρθαν να προστεθούν στη γνώση και την εμπειρία μέσα από τις παραστάσεις μου, ως επαγγελματία μελετητή του ποδοσφαίρου στη διάρκεια των τελευταίων 26 ετών, για να με βοηθήσουν να σχηματίσω έναν κύκλο μαθημάτων Personal branding & mentoring για προπονητές, υπό τον “Building your brand as a coach” τίτλο. Για να μιλήσω, σε αυτό το course, σε σπουδαστές και νέους προπονητές για την κατάρτιση που εφοδιάζει τον προπονητή με συγκριτικά πλεονεκτήματα, για τα βήματα προετοιμασίας για την τοποθέτηση στην αγορά εργασίας, για τις διαφορετικές ειδικότητες της προπονητικής και τις επιλογές ψηφιακής ή φυσικής μετεκπαίδευσης, για την επικοινωνία και τον δημόσιο λόγο.

Αυτό το course είναι ανοικτό σε συμμετοχή και για σπουδαστές άλλων σχολών προπονητικής, όπως και σε νέους προπονητές που αντιλαμβάνονται την αξία της δια βίου μάθησης και επιθυμούν να προσανατολιστούν καλύτερα σχετικά με τις δυνατότητες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την μετεκπαίδευση. Για πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ.