Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Η διδακτική ιστορία του Φρέντι Αντού


Στην προ Beckham εποχή ο Freddy Adu ήταν το χρυσό αγόρι του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Το περασμένο καλοκαίρι η Μπενφίκα τον αγόρασε έναντι 1,5 εκατ. δολαρίων. Και σήμερα, που ο 18χρονος μεσοεπιθετικός δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί, οι Αμερικάνοι αρχίζουν να αναρωτιούνται αν έκανε καλά που πήγε στην Ευρώπη για να παίξει ποδόσφαιρο.
Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ θεωρούν αδιανόητη την επιλογή της Μπενφίκα να κρατά στον πάγκο «τον Μάικλ Τζόρνταν του ποδοσφαίρου». Γιατί δεν τον χρησιμοποιεί ο Καμάτσο; Επειδή έχει διαπιστώσει ότι ο Αντού ξέρει μπάλα, όχι ποδόσφαιρο. Εχει ξεκινήσει να του διδάσκει τα βασικά. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι με τη «μέθοδο Φέργκιουσον» θα καταφέρει να τον εμφανίσει του χρόνου έτοιμο να μπει στην 11αδα των «αετών» και να κάνει τη διαφορά. Αυτή είναι η άποψη του Ισπανού για έναν παίκτη που έλαμψε το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο των U20.
Η ιστορία είναι διδακτική για όλους εμάς που απορούμε γιατί δεν καθιερώνεται ο Αρτσούμπι, ο Νούνιες και άλλοι παίκτες παρόμοιων προδιαγραφών και βιογραφικών.
Ενας από τους γεμάτους, σε ευρωπαϊκές παραστάσεις, Αμερικάνους ποδοσφαιριστές, ο Μπίσλι, ανέλαβε να εξηγήσει στους συμπατριώτες του ότι «πρέπει να ετοιμαστεί καλά ένας παίκτης πριν μπει να παίξει μπροστά στο ευρωπαϊκό κοινό. Διότι αυτό το κοινό είναι πολύ απαιτητικό. Τη μια μέρα σε αγαπά, την άλλη σε ξεχνά και σε απορρίπτει αν δεν έχεις παίξει καλά. Καλό είναι λοιπόν πριν παίξεις, να έχεις μάθει ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».