Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Η διαχείριση των αποτελεσμάτων από τον Τύπο

O Γιώργος Χρυσοβιτσιώτης, ένας αναγνώστης του blog από τα Χανιά, μου έστειλε σήμερα μια άποψη που κρίνω ότι υπενθυμίζει, σε όλους εμάς τους αθλητικούς συντάκτες και ειδικά αυτούς που έχουν το προνόμιο να φτιάχνουν πρωτοσέλιδα, έναν προβληματισμό που κανονικά έχουμε χρέος να αναπτύσσουμε καθημερινά. Γράφει ο Γιώργος:
«Ψάχνω σχεδόν απεγνωσμένα πια στις αθλητικές εφημερίδες την ψυχραιμία. Τόσο μετά από νίκες όσο και μετά από ήττες είτε εθνικού είτε συλλογικού επιπέδου.
Καταρχήν συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα άρθρα σου πρίν και μετά το ματς με τη Βοσνία. Προσυπογράφω τις αναφορές σε Γιακουμάτους και Τραγάκηδες έστω κι αν αυτές τείνουν να αναχθούν στη σφαίρα της εμμονής(δικαιολογημένα ωστόσο, αν αναλογιστούμε την τραγικότητα των συγκεκριμένων δηλώσεων). Θέλω όμως να επισημάνω ότι σε ένα αθλητικό τοπίο όπου η υπέρβολή ξεπερνά συχνά πυκνά τα όρια του θεμιτού (Sportday συμπεριλαμβανομένης με πλείστα παραδείγματα) η συμπεριφορά μας μετά απο νίκες μου φαίνεται ότι (ειδικά αυτές τις τάχα μου αποχαρακτηρισμένες από το εθνικιστικό βάρος) είναι εξίσου γραφική με την αντίστοιχη της ήττας στο Φαληρικό γήπεδο.13 αθλητικές εφημερίδες εκ των οποίων 4 έχουν πρωτοσελιδο την π..... του τσολιά,2 το οθω(ή οτο-)μανικό δίκαιο,4 την ανακατάληψη της πόλης και 3 μιλούν μόνο για την πορτογαλία. Οντως αποχαρακτηρισμένο το ματς από εθνικιστική φόρτιση. Οντως πανηγυρτζήδες οι περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι. Οντως το ματς φιέστα (πια) με Μάλτα μπορεί να βρεί το ΟΑΚΑ γεμάτο και με γενικη είσοδο 10 ευρω. Οχι, οι Τούρκοι φίλαθλοι δεν δίδαξαν ξαφνικά ποδοσφαιρικό πολιτισμό ωστόσο ήταν πιο κύριοι από όσο κατορθώσαμε να σταθούμε εμείς στο Καραϊσκάκη.
Οπως αυτή η ομάδα όμως δεν αξίζει τη χλεύη του κάθε καημένου που ξεσπαθώνει μετά από την ήττα έτσι δεν της αξίζει το εθνικιστικό πανηγυρακι που στηνεται πια όχι από οπαδούς που ενδεχομένως παρασύρονται (αδικαιολόγητα το τονίζω) από την ψυχολογία του όχλου, αλλά από έντυπα Μέσα, τα οποία δεν ξεσπούν εν βρασμώ, αλλά αποφασίζουν μετά από σκέψη τίτλους της αυριανής μέρας.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οτι και με τις δύο αντιδράσεις το μόνο που κάνουμε ειναι να μικραίνουμε αυτή την ομάδα.Κι όντως δε θα μας αξίζει όσο παραμένουμε ετσι...
».