Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Ολυμπιακοί Αγώνες όπως ...ιπποδρομίες


H παγκόσμια κουβέντα που ξεκίνησε μετά τη δημόσια παραδοχή της Μάριον Τζόουνς ότι ήταν ντοπαρισμένη στο Σίδνεϊ, έχει ανάψει. Μέλη της υψηλής κοινωνίας του κλασσικού αθλητισμού τοποθετούνται στο ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να παραδοθεί το χρυσό μετάλλιο στην Θάνου. Και τι κάνουν οι Ελληνες; Ο ΣΕΓΑΣ είδε και πάλι μέχρι εκεί που φτάνει η μύτη του. Ζήτησε να παραδοθεί το μετάλλιο στη Θάνου, επειδή δεν υπάρχει απόδειξη ότι ήταν τότε ντοπαρισμένη. Ούτε που πέρασε από το μυαλό του ΣΕΓΑΣ η ιδέα να αρνηθεί ένα ντοπαρισμένο μετάλλιο μιας ντοπαρισμένης κούρσας.
Τα χειρότερα για τον στίβο όμως φαίνεται ότι δεν τα έχουμε δει ακόμη. Μια επιδρομή των ομοσπονδιακών πρακτόρων των ΗΠΑ οδήγησε τα στελέχη της οργάνωσης του αντι-ντόπινγκ στην εκτίμηση ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό της Balco. Δέκα μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, το «ντου» των πρακτόρων οδήγησε στην κατάσχεση 11,4 εκατομμυρίων δόσεων στεροειδών και λοιπών χημικών σκευασμάτων, τα οποία κατασκευάστηκαν σε κινέζικα εργαστήρια. Και οι ενδείξεις αναφέρουν ότι στο πελατολόγιο αυτών που σκόπευαν να διακινήσουν τις ντόπες βρίσκονται διάσημοι αθλητές.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα γίνουν μπροστά στο πιο δύσπιστο κοινό που παρακολούθησε ποτέ αγώνες. Και αυτή είναι η πιο ανησυχητική διαπίστωση στη σύγχρονη ιστορία του αθλητισμού. Ο κίνδυνος οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αντιμετωπίζονται στο εξής με την ίδια δυσπιστία που αντιμετωπίζονται στην Αγγλία οι ιπποδρομίες...