Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Σύμβουλος ανάπτυξης ταλέντων ποδοσφαίρου



“Μάνατζερ ποδοσφαίρου για παιδιά”, “Ανίχνευση ταλέντου”, “ποδόσφαιρο και σπουδές”, “επιλογή ακαδημίας”, “διαχείριση καριέρας”, “δοκιμές ποδοσφαιριστών”. Μετά από 25 χρόνια μελέτης και μια σειρά από μαθήματα και πιστοποιήσεις στο ποδόσφαιρο, είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.





“Πού να πάω το παιδί μου για να παίξει ποδόσφαιρο;”, “ποια ακαδημία εμπιστεύεσαι;”, “θέλω να με βοηθήσεις με τον μικρό, του προτείνουν συμβόλαιο”, “χρειάζομαι βοήθεια, μας προσέγγισε ένας ατζέντης, ζητάει...”, “ένας ατζέντης μου ζητάει τόσα προκειμένου να πάει τον μικρό σε ένα camp στο εξωτερικό, να τα δώσω, αξίζει;”, “ξέρεις κανέναν μάνατζερ για να αναλάβει το παιδί;”, “θέλω να έρθεις να δεις τον μικρό και να μου πεις την άποψή σου”, “μου έκαναν πρόταση για συμβόλαιο, αλλά πρέπει να αλλάξω πόλη και σχολείο, χρειάζομαι τη συμβουλή σας”, “χρειάζομαι καθοδήγηση, ο προπονητής είναι πιεστικός και ο μικρός σκέφτεται να τα παρατήσει, απογοητεύεται”, “το παιδί επηρεάζεται από το κλίμα που επικρατεί στα παιχνίδια και δεν έχει διάθεση να συνεχίσει το ποδόσφαιρο, τι να κάνω;”, “ο προπονητής δεν του δίνει πολύ χρόνο, και νομίζω ότι το κάνει επειδή τον πιέζει η ομάδα για νίκες και διακρίσεις, αν και δεν μου το παραδέχεται, πώς να το χειριστώ;”, “το παιδί θέλει να αφοσιωθεί στη μπάλα, η μάνα του επιμένει ότι πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα τις σπουδές, θέλω τη γνώμη σου”, “μου το ζήτησαν το παιδί από μεγαλύτερη ομάδα, αλλά είναι μακριά, θα με φάνε οι μετακινήσεις, τι να κάνω;”.
Στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 25 χρόνων, κατά την πορεία μου στην αθλητική δημοσιογραφία, είναι αμέτρητες οι ερωτήσεις αυτής της φύσης που μου τέθηκαν από φίλους, γνωστούς και “αγνώστους”. Το φαινόμενο έγινε πιο έντονο στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, χάρη στα social και τα digital media. Τα inbox μου σε όλους τους λογαριασμούς γέμιζαν και γεμίζουν συχνά από παρόμοιες ερωτήσεις. Συμβαίνει και αλλού, αλλά συμβαίνει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα: λέγεται έλλειψη ποδοσφαιρικού προσανατολισμού σε θέματα ανάπτυξης.

Μέχρι σήμερα δυσκολευόμουν πολύ να απαντήσω. Το έκανα επιλεκτικά, με τους οικείους μου, αλλά δίχως ποτέ να παίρνω την ευθύνη της καθοδήγησης του γονιού ή του παιδιού.
Μετά από 2,5 δεκαετίες στενής μελέτης του ποδοσφαίρου όμως, παρατηρώντας το ελληνικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον και συγκρίνοντας τις ελληνικές παραστάσεις μου με τις διεθνείς, μετά από έναν μεγάλο κύκλο συναναστροφής με ποδοσφαιριστές, ανιχνευτές ταλέντου, ατζέντηδες, προπονητές, τεχνικούς διευθυντές, διευθύνοντες συμβούλους, προέδρους, μεγαλομετόχους, παρατηρώντας την μεγάλη ανάγκη του γονιού και του παιδιού να τύχει καθοδήγησης, βρήκα νόημα να αποδεχθώ αυτή την πρόκληση.

Σε συνέχεια των βιωματικών ποδοσφαιρικών και αθλητικών εμπειριών μου, πέρασα τα πρώτα περίπου 10 χρόνια της πορείας μου στη δημοσιογραφία μελετώντας καθημερινά βιωματικά ποδοσφαιριστές και προπονητές στις προπονήσεις και τους αγώνες. Μπροστά από τα μάτια μου πέρασαν εκατοντάδες περιπτώσεις παιδιών που επιχείρησαν να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και τα κατάφεραν ή δεν τα κατάφεραν. Συνάντησα εφήβους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί και φτάσαμε να γίνουμε μεσήλικες. Ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μέσα από την καθημερινή συναναστροφή με έβαλαν στη ζωή του επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Παίκτες που με συμβουλεύτηκαν, με εμπιστεύθηκαν, μοιράστηκαν μαζί μου τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα εμπόδια, τους κινδύνους, τα πάντα. Εφτασα να ταξιδέψω στο εξωτερικό για να συνοδεύσω ποδοσφαιριστή στη μεταγραφή του σε ξένο σύλλογο. Δημιούργησα σχέση εμπιστοσύνης με προπονητές, που με έβαλαν στη θέση τους. Εξοικειώθηκα με τη φύση της δουλειάς του ατζέντη, του τεχνικού διευθυντή, του διευθυντή ακαδημίας, του υπεύθυνου επιλογής νεαρών ποδοσφαιριστών. Συνδέθηκα με ποδοσφαιριστές που έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης, συναναστράφηκα ποδοσφαιριστές που έχουν κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα και το Παγκόσμιο Κύπελλο, συναναστράφηκα προπονητές που έχουν γίνει πρωταθλητές Ευρώπης. Στη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών μελέτησα ποδοσφαιρικές ιστορίες και γνωμοδότησα ή συμβούλεψα επαγγελματίες σε ορισμένες από τις δυσκολότερες και πιο σύνθετες επιλογές καριέρας. Τον Νοέμβριο του 2018 έφτασα στην έκδοση του “Εξηγώντας το θαύμα”, ενός βιβλίου που αναλύει σε βάθος το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό επίτευγμα στην ελληνική ιστορία. Ολη αυτή η πορεία με είχε καλύψει βιωματικά προκειμένου να φτάσω στη θέση να συμβουλέψω ή να κατευθύνω με τη βεβαιότητα της εμπειρικής γνώσης. Προτού προχωρήσω όμως θέλησα να καλύψω και την ακαδημαϊκή πλευρά.

Τον τελευταίο καιρό ολοκλήρωσα μια σειρά από μαθήματα και πιστοποιιήσεις προκειμένου να επικαιροποιήσω και να πιστοποιήσω τα γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με την επιστήμη της καθοδήγησης του εκκολαπτόμενου ποδοσφαιριστή, ή του επαγγελματία ποδοσφαιριστή, και της οικογένειάς του. Κάλυψα πεδία της προπονητικής από την βάση μέχρι το υψηλότερο επίπεδο. Τρεις μήνες εκπαίδευσης στο Barca Innovation Hub Universitas, προκειμένου να πάρω την εκπαίδευση των προπονητών από την Barca Coach Academy, την Ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Απέκτησα την άδεια αναπτυξιακού προπονητή, την GrassRoots Coaching Licence από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ. Εκπαιδεύτηκα στους σχηματισμούς και τα συστήματα από την United Soccer Coaches, την Ενωση των προπονητών των ΗΠΑ. Εκπαιδεύτηκα στην προπόνηση των παιδικών και παιδικοεφηβικών ηλικιών από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (“How to coach kids”, “How to coach kids ages 12-14”). Εκανα μαθήματα αθλητικής ψυχολογίας (Exploring sport coaching and psychology – The Open University, England) και ποδοσφαιρικής ψυχολογίας (The FA Level 1 Psychology Award – Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). Εκπαιδεύτηκα και πιστοποιήθηκα στην ανίχνευση και την αναγνώριση του ταλέντου στο ποδόσφαιρο (‘Identifying Potentially Talented Players' – League Managers Association – England), (The FA Level 1 in Talent Identification – England FA). Και προκειμένου να ολοκληρώσω τον κύκλο, εκπαιδεύτηκα και πιστοποιήθηκα στο Sports Agent Course (International Open Academy). Πήρα την εκπαίδευση και απέκτησα την πιστοποίηση ως coach and mentor (Level 3 Certificate in Coaching and Mentoring – Cambridge Management and Leadership School, England). Και κοντά στις προηγούμενες σπουδές μου στην Επικοινωνία, επικαιροποίησα τις γνώσεις μου στο Strategic Self-Marketing and Personal Branding (The State University of New York), στο Sports Marketing (Northwestern University) και στις Δημόσιες Σχέσεις και τη διαχείριση κρίσεων (The Saylor Foundation – Alison), (Sports Communications and Public Relations, SPORiT MatchPoint Lab) προκειμένου να φτάσω στη δημιουργία μιας επίκαιρης επαρκούς ακαδημαϊκής βάσης για την υποστήριξη, στο συμβουλευτικό επίπεδο, οποιασδήποτε ανάγκης ενός επαγγελματία αθλητή.

Πλέον ναι, μπορώ να αναλάβω την ευθύνη της συμβουλής και της καθοδήγησης ενός ποδοσφαιριστή της εφηβείας και των γονιών του. Μπορώ να συμβουλέψω αυτόν που φτάνει στα πρόθυρα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μπορώ να μετέχω στη διαδικασία της ανίχνευσης του ταλέντου και της ανάπτυξής του από την παιδική ηλικία. Μπορώ να κατευθύνω τον ποδοσφαιριστή στη δημιουργία, τη διαχείριση του brand name του και της δημόσιας εικόνας του και την αξιοποίησή της, κοινωνικά και επιχειρηματικά.

Αν είστε γονιός που “αναγνωρίσατε” στο κείμενο την σημερινή πραγματικότητά σας, ή ποδοσφαιριστής που χρειάζεστε συμβουλές, πλέον ναι, είμαι στη διάθεσή σας! :)