Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Στημένα παιχνίδια: Η Ευρώπη παρατηρεί, για να καταλάβει αν η Ελλάδα αποφάσισε να νοικοκυρευτεί


Μια σύντομη βόλτα στα διεθνή δημοσιεύματα πάνω στην υπόθεση της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και της επιχείρησης για την κάθαρσή του είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς την εντύπωση που σχηματίζει η διεθνής κοινή γνώμη του ποδοσφαίρου για το ελληνικό προϊόν της μπάλας και την καθαρότητά του. Οι αναλυτές δεν κάνουν καν τον κόπο να ψάξουν παραπάνω στην υπόθεση αυτή. Στέκονται στα αρχικά ευρήματα. "Οταν είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους ο πρόεδρος του πρωταθλήματος, οι πρόεδροι και ιδιοκτήτες ομάδων, δεν χρειάζομαι πολλά", μου έγραψε στην απάντησή του ένας αναλυτής των "Times", όταν τον ρώτησα αν χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από αυτές που είχε συλλέξει με μια απλή μετάφραση των ελληνικών δημοσιευμάτων. Το μόνο που ήθελε να με ρωτήσει ήταν το "πιστεύεις ότι θέλουν να καθαρίσουν το ποδόσφαιρο ή ότι αυτή η υπόθεση θα κλείσει με τον τρόπο που κλείνουν οι υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα;".

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης στα διεθνή media είναι γεμάτες από υποσχέσεις ότι αυτή η υπόθεση θα προχωρήσει σε βάθος και θα ολοκληρωθεί με την απόδοση ευθυνών, με σκληρές ποινές σε αυτούς που θα καταδικαστούν. Τα media που παρακολουθούν την υπόθεση διατυπώνουν το ερώτημα σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μπει σε νέα εποχή. Συνδέουν την υπόθεση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο με την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα. Σαν να περιμένουν να βγάλουν συμπέρασμα από την υπόθεση του ποδοσφαίρου για το αν έχει ή όχι η Ελλάδα αποφασίσει να σοβαρευτεί.

Συχνά το ξένο βλέμμα έρχεται να επιβεβαιώσει όσα σκέφτονται τα ντόπια μυαλά. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν ποτέ στην Ελλάδα για να πείσει ότι αποφάσισε να νοικοκυρευτεί. Δεν θα επικοινωνήσει μόνο το ποδόσφαιρο ότι αλλάζει, αν καθαρίσει ο τόπος. Θα επικοινωνήσει η χώρα ότι θέλει, ότι έχει αποφασίσει να αλλάξει. "Μας το ζητάει ο κόσμος", είπε ένας spokesman στο reuters. Ο κόσμος ανέκαθεν το ζητούσε. Η διαφορά είναι ότι πλέον το απαιτεί. "Με αυτά που πρόκειται να δείτε, θα πειστείτε ότι στο εξής δεν θα μπορείτε να ισχυριστείτε ότι η Πολιτεία παριστάνει την αδιάφορη στο ποδόσφαιρο. Κι έρχεται και η βία...", μου είπε ένα εκ των μελών της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού. Κι είναι η πρώτη φορά που δίνω σημασία στα λόγια τους.