Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στημένα παιχνίδια: Η ευκαιρία του Πιλάβιου να γράψει ιστορία


Και τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του Σοφοκλή Πιλάβιου. Η Πολιτεία, παρέα με τη Δικαιοσύνη του κάνουν μια ασίστ που θα ζήλευαν ο Τσάβι και ο Ινιέστα. Κι ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν χρειάζεται να επιδείξει την τεχνική του Μέσι για να βάλει το γκολ. Αρκεί απλώς να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα, αφού είναι εξουδετερωμένος ακόμη και ο τερματοφύλακας. Ο Πιλάβιος κρατά μια δημόσια σιωπή, η οποία επιβάλλεται από τις στιγμές. Θεωρητικά δεν είναι δική του υπόθεση η επιβολή των ποινών που προκύπτουν από τα ποδοσφαιρικά εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι κατηγορούμενοι. Είναι τόσο απλό: οι αθλητικοί εισαγγελείς παίρνουν τη δικογραφία, το πόρισμα της εισαγγελέως και επιβάλλουν τις ποινές σε παράγοντες και ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που αυτές τις μέρες πληρώνει το κόστος του λάθους του στην υπόθεση της αδειοδότησης των ομάδων, έχει πάρει πολύ κουράγιο από αυτή την υπόθεση, της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Ο πρώτος διοικητής του ποδοσφαίρου που έκανε το αυτονόητο, να δώσει τις υποθέσεις στους κανονικούς εισαγγελείς και όχι στους υπαλλήλους της ΕΠΟ, βλέπει μπροστά του να δημιουργείται για πρώτη φορά στα χρονικά η ευκαιρία να καθαρίσει το άθλημα στην Ελλάδα.

Το θέμα των αθλητικών ποινών είναι το πρώτο στην ατζέντα της συζητήσεις ανάμεσα στη διοίκηση του κράτους, την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και την ΕΠΟ. Και όλοι αυτοί έχουν πλέον απέναντί τους μια εισαγγελέα η οποία αφού κατάφερε να κάνει την πιο δύσκολη δουλειά που έχει γίνει στα χρονικά, τώρα τους βάζει μπροστά στις ευθύνες τους και τους βγαζει στη σέντρα. Την ώρα που εκείνη απαγγέλει κατηγορίες και δείχνει κατηγορούμενους, απαιτεί από την Πολιτεία και την ΕΠΟ το αυτονόητο, να κάνουν και αυτοί το ίδιο, να δείξουν τους κατηγορούμενους, να τους απαγγείλουν κατηγορίες και να τους επιβάλλουν τις αθλητικές ποινές. Αν δείξουν το ίδιο θάρρος με την Παπανδρέου, η Πολιτεία και η ΕΠΟ θα γράψουν ιστορία. Την πιο καθαρή ιστορία στη ζωή του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού σε αυτό τον τόπο.