Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ακόμη και αυτό η Μπαρτσελόνα το έκανε με στιλ


Ναι, αν το διυλίσει κανείς είναι μεγάλη ανατροπή για το ποδόσφαιρο η απόφαση της Μπαρτσελόνα να ...μαγαρίσει τη φανέλα της και να τυπώσει πάνω της μια εμπορική καταχώρηση, μια διαφήμιση. Δεν τη συνηθίσαμε έτσι τη Μπάρτσα. Κι αυτός ήταν άλλωστε ένας παραπάνω λόγος για να τη σεβαστούν και να την εκτιμήσουν περισσότερο ακόμη και αυτοί που δεν την υποστηρίζουν ή, αν υπάρχουν τέτοιοι, δεν τη συμπαθούν ούτε τη θαυμάζουν. Ηταν όμως μια αναμενόμενη εξέλιξη αυτή. Για την ακρίβεια η έκπληξη συνέβαινε, συνεχιζόταν μέχρι τις μέρες μας. Ηταν αδιανόητο, επιχειρηματικά και εμπορικά, που η Μπάρτσα δεν εξαργύρωνε την αναγνωρισιμότητά της. Εμενε έξω από την αγορά το πιο καυτό brand name της αγοράς του ποδοσφαίρου αυτή την εποχή. Κι όσοι είχαμε ρίξει μια ματιά στους ισολογισμούς της μέναμε με την απορία σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να μην κάνει η Μπαρτσελόνα το προφανές, να βοηθήσει τον εαυτό της οικονομικά μέσα από την προσεκτική αξιοποίηση της φανέλας της. Κι αυτό έκανε τελικά. Και καλά έκανε.

Το Qatar Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ηξεραν τι έκαναν αυτοί που έχουν την ευθύνη να σχεδιάζουν την προοπτική ενός συλλόγου σαν την Μπαρτσελόνα. Το φρόντισαν. Διότι τους ένοιαζε. Δεν ξεπούλησαν τη φανέλα, ούτε την έδωσαν στον πρώτο τυχόντα. Νοιάστηκαν να διατηρήσουν το δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι ο σύλλογος διαφέρει και σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι μόνο ότι θα εισπράττουν μεγαλύτερο έσοδο από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, στην εποχή που το ταμείο έχει ανάγκη τα εκατ. ευρώ που θα βάζει μέσα του από τη φανέλα. Είναι και ότι θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι δεν διαφημίζουν προϊόν στη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Κι αυτό αυτή την εποχή είναι κατόρθωμα.

Μέσα από τις συζητήσεις με έναν φίλο από τη Βαρκελώνη έχω καλά καταλάβει ότι οι ντόπιοι έχουν ταρακουνηθεί, δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη με την ιδέα, με την ανατροπή. Δεν είχε όμως τα περιθώρια η διοίκηση της Μπαρτσελόνα να μη τους κακοκαρδίσει. Τα περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ της ζημιάς που κουβαλά η Μπαρτσελόνα, οι ετήσιες ζημιές που περνούν τα 70 εκατ. ευρώ, η απαίτηση για βελτίωση του εξωγήινου ρόστερ της, η ανάγκη να διατηρήσει τα σκήπτρα και να προστατεύσει την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παρουσιάζει, δεν άφηναν χώρο για περισσότερη σκέψη και συναισθηματισμό γύρω από την ανάγκη να μείνει η φανέλα "αμόλυντη".

Ναι, αυτή η απόφαση, η διαφήμιση στη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλάζει την κουβέντα στο ποδόσφαιρο. Βγάζει την ομάδα - όνειρο από την εποχή της "αθωότητας". Και πάλι όμως η Μπάρτσα βρήκε τον τρόπο να το κάνει με στιλ. Να ξεχωρίζει και να μην ενοχλεί. Να διαφέρει. Οπως σε όλα.