Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ολες οι απαντήσεις για τα στημένα παιχνίδια

Ξεκινώ από σήμερα τα Q&A, δηλαδή την προσπάθεια να δίνω απαντήσεις στις ερωτήσεις που μου απευθύνετε σχετικά με τα στημένα και την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης που σημαδεύει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συνεχίστε να μου στέλνετε μηνύματα και θα προσπαθώ καθημερινά να ομαδοποιώ τις ερωτήσεις και να απαντώ σε όσες γνωρίζω κάτι για να προσθέσω στα όσα ήδη γνωρίζετε.

- Ποιες ομάδες κινδυνεύουν με υποβιβασμό;
Σε αυτή την ερώτηση δεν έχει ακόμη κανείς απάντηση. Γι' αυτό μένετε με την εντύπωση ότι οι δημοσιογράφοι και τα media "φοβούνται" να γράψουν ονόματα. Οι ίδιοι οι ερευνητές και αυτοί που λειτουργούν για να αποδώσουν δικαιοσύνη δεν έχουν ακόμη απάντηση. Η δικογραφία των 93 χιλιάδων σελίδων δεν έχει ακόμη φτάσει σε πολλά χέρια κι έτσι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε το σύνολο των στοιχείων. Η αθλητική δικαιοσύνη θα αρχίσει να λειτουργεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αφού προηγουμένως όμως πάρει τα στοιχεία από τον εισαγγελέα.

- Η ΑΕΚ μπλέκει πουθενά; Ο Παναθηναϊκός μπλέκει; Οι άλλες μεγάλες ομάδες μπλέκουν;
Οποιος σας λέει ότι ξέρει, σας κοροϊδεύει. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουμε ιδέα του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Γνωρίζουμε μόνο ότι ακόμη έχουμε πολλές αποκαλύψεις μπροστά μας. Τίποτα παραπάνω. Και αυτοί που ξέρουν, μας λένε να περιμένουμε κι άλλες μεγάλες εκπλήξεις.

- Τελειώσαμε με τις αποκαλύψεις ή έχει κι άλλο;
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που προκύπτει από το δικαστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ, έρχονται πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε. Τον ίδιο τρόμο διαπιστώνει κανείς στη συνομιλία με ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

- Αυτές οι κασέτες γιατί χρησιμοποιούνται στο δικαστήριο και οι προηγούμενες όχι;
Διότι αυτές οι συνομιλίες ηχογραφήθηκαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για αυτό το σκοπό, για να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία. Δεν είναι προϊόν υποκλοπής από ιδιώτες. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.

- Είχες καταλάβει ότι λειτουργεί ο κοριός;
Καιρό τώρα, με τα όσα ακούγαμε από τους πολιτειακούς παράγοντες και το δικαστικό ρεπορτάζ, είχαμε πονηρευτεί. Καιρό τώρα επίσης είχα παρατηρήσει ότι διάφορα πρόσωπα αυτής της αγοράς, του ποδοσφαίρου, άλλαζαν συχνά αριθμό κινητού όταν καλούσαν εμάς, τους δημοσιογράφους. Δεν την είχα όμως αυτή την Ελλάδα ικανή να βάλει σε λειτουργία τον κοριό. Ούτε ότι δεν θα διστάσει να επιτρέψει την ολοκλήρωση της έρευνας. Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος με εκπλήσσει ευχάριστα.

- Αυτά που λένε για στημένους παίκτες της ΑΕΚ έχουν βάση;
Εχω προσπαθήσει πολύ να πάρω απαντήσεις από αυτούς που τις έχουν. Δεν λαμβάνουμε απαντήσεις πάνω σε τέτοιες ερωτήσεις, μόνο το "περιμένετε". Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω να υπάρχει συνομιλία που να μπλέκει οποιονδήποτε από την ΑΕΚ.

- Ο Πιλάβιος θα παραιτηθεί;
Το σκεφτόταν, όπως καλά γνωρίζω. Το σκέφτεται, όπως αντιλαμβάνομαι. Κι αν τον αφήσουν να πάρει μόνος σκληρές αποφάσεις θεωρώ ότι είναι πιθανό να το κάνει. Πάντως, από όσα καταλαβαίνω, δεν πρόκειται να υπάρξει κασέτα που θα τον "παραιτήσει".

- Δηλαδή τώρα έχεις ψηθεί ότι το καλό θα νικήσει το κακό, ότι θα "βγει" η προφητεία του manual;
Οχι, δεν έχω ψηθεί. Κρατώ μικρό καλάθι. Και περιμένω να δω αν θα μπουν στο καλάθι μεγάλα ψάρια και αν η ΕΠΟ και η Πολιτεία θα πάρουν τις σκληρές αποφάσεις που φαίνεται ότι θα βρεθούν μπροστά τους. Είναι πάντως η πρώτη φορά που δεν είμαι κατηγορηματικά βέβαιος ότι δεν θα γίνει τίποτα.

- Ο "μπανάνας" ποιος είναι;
Εννοούν τον Λιπαντζή, της Κέρκυρας. Εχει γράψει μια τρομερή αποκωδικοποίηση για την αργκό των στημένων ο Καρπετόπουλος στη SportDay, αν τη βρω θα την κρεμάσω εδώ για να σας διευκολύνω.

- Ψήνεσαι εσύ ότι όλο αυτό είναι δουλειά της Ράμπενας με τις γόβες;
Εχει κότσια η Παπανδρέου, το ίδιο θα πω για την Ράικου. Δεν θα γινόταν όλο αυτό όμως αν δεν το ήθελε η κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσαν οι εισαγγελείς να βρουν τα εργαλεία και να πηδήξουν τα φυσικά και τεχνητά εμπόδια της υπόθεσης. Εχω δει πολλές καλές δουλειές από ερευνητικές αρχές να θάβονται. Υπάρχει κυβερνητική βούληση. Αυτή κάνει τη διαφορά στην υπόθεση που συζητάμε. Αυτή, πιο πολύ από οποιοδήποτε βαθύ ή ρηχό λαρύγγι, από οποιονδήποτε μάρτυρα ή ειδικό για τα στημένα που συνεργάστηκε με τις αρχές. Ολα αυτά βρίσκονται για μια κυβέρνηση που θέλει να βγάλει άκρη. Αν δεν θέλει να βγάλει άκρη, όποιος και να δουλέψει, όσο ειδικός κι αν είναι, κάνει μια τρύπα στο νερό.

- Η UEFA τί λέει για όλα αυτά;
Μπράβο, λέει, αλλά μην περιμένετε από αυτήν να κάνει τη δουλειά. Στην ΕΠΟ θα πέσει το μπαλάκι και από τον Μισέλ και από την κυβέρνηση και από τις εισαγγελείς. Εκεί παίζεται το παιχνίδι. Σε αυτήν θα παιχτεί το παιχνίδι.

- Πιστεύεις ότι θα βγει άκρη;
Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνω εγώ σε εσάς. Διότι από εσάς εξαρτάται. Από τους ποδοσφαιρόφιλους, την κοινωνία, τον λαό. Αν δεν βρουν μαζική συμπαράσταση στις σκληρές αποφάσεις, η Πολιτεία και η ΕΠΟ θα κάνουν πίσω, είμαι βέβαιος γι' αυτό. Ποιος θέλει αυτή την εποχή κι άλλα εκατομμύρια Ελλήνων στους δρόμους να καίνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους; Αν δεν θέλει η Ελλάδα να παίξει καθαρό ποδόσφαιρο δεν θα της το καθαρίσει ούτε η ΕΠΟ ούτε η γενική γραμματεία Αθλητισμού.

- Ρε Βασίλη, δεν γίνεται να μην ήξερες κάτι όταν έγραφες το manual...
Αν εννοείς να ήξερα ότι πρόκειται να γίνει το όνειρό μου πραγματικότητα, φυσικά όχι, δεν είχα ιδέα, δεν μπορούσα ούτε να το ευχηθώ διότι δεν αντιλαμβανόμουν την ευχή ως ρεαλιστική. Αν ήξερα ότι στήνονται παιχνίδια; Κι εσύ το ήξερες. Οπως όμως κι εσύ, δεν μπορούσα να το αποδείξω και δεν ένιωσα ποτέ ότι έχω τη συμπαράσταση και την υποστήριξη για να κάνω αυτό που έκανε ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος που έγραψα.

- Γιατί δεν γράφετε τα ονόματα; Προχθές στον ΣΚΑΪ δεν είπατε κανένα.
Το εξηγώ ξανά, διότι θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Υπάρχει νομικό πλαίσιο λειτουργίας των media, δηλαδή για τα έντυπα, τα ραδιόφωνα και τα κανάλια. Δεν υπάρχει για τα sites. Γι' αυτό το είδατε να συμβαίνει αυτό, να γράφουν τα sites και να μην μιλούν τα υπόλοιπα. Μπορεί να ξανασυμβεί. Συμβαίνει, διότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα για να βάλει προδιαγραφές λειτουργίας στο internet.

- Η Superleague τι θα κάνει; Μουγκή κάθεται τόσες μέρες...
Και μουγκή θα μείνει, όσο έτσι αντιλαμβάνονται οι καθαροί επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου τον ρόλο της. Θα επιτρέπουν στους υπόλοιπους να τη χρησιμοποιούν για να εξυπηρετούν τα μικροσυμφέροντά τους. Εχω κουραστεί να γράφω πόσο αποτυχημένο τον θεωρώ αυτόν τον συνεταιρισμό του πρωταθλήματος. Δεν περιμένω τίποτα από αυτούς. Μόνο να προσπαθήσουν να εμποδίσουν το έργο της δικαιοσύνης, των αρχών, και αυτών που θα προσπαθήσουν να αλλάξουν και να καθαρίσουν το ποδόσφαιρο.

Stay tuned...