Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Αλλο μπασκετική διαιτησία, άλλο ποδοσφαιρική...


Την ώρα που παρακολουθούσα τον τρίτο τελικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό έπιασα το μυαλό μου να συγκρίνει τη συμπεριφορά και την νοοτροπία των media στην περιγραφή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και στην περιγραφή ενός μπασκετικού αγώνα. Πόσο στεκόμαστε, οι παραδοσιακά ποδοσφαιρικοί αθλητικοί δημοσιογράφοι στις αποφάσεις του διαιτητή. Πόσα replay δίνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που καλύπτουν τα ματς. Πόσες γραμμές μπαίνουν στην ανάλυση, για να βγει μια άκρη για ένα οφσάιντ. Πόσες εκπομπές στήνονται με την παρουσία παλαίμαχων διαιτητών για την ανάλυση των αποφάσεων ενός referee. Γιατί δεν συμβαίνουν όλα αυτά στο μπάσκετ;

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, και ειδικά στα ευρωπαϊκά εδάφη. Στην Ελλάδα όμως οι δημοσιογράφοι μάθαμε να ασχολούμαστε πολύ με τους διαιτητές του ποδοσφαίρου. Με ανάλυση, σχόλιο, παρασκήνιο, ίντριγκα, πληροφορία. Καθιερώθηκαν ειδικές στήλες στις εφημερίδες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ειδικά sections στα websites. Ολα αυτά φυσικά δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού. Πουθενά.

Οι Ελληνες δημοσιογράφοι του μπάσκετ δεν βάδισαν στα χνάρια των ποδοσφαιρικών. Είχαν από την εποχή της πρώτης φάσης στη ζωή της «μπασκετικής δημοσιογραφίας» μια τάση να προστατεύουν περισσότερο το άθλημα. Οι «διαιτητολάγνοι» μπασκετικοί δημοσιογράφοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, άντε των δύο. Την ώρα που οι «διαιτητολάγνοι» ποδοσφαιρικοί δημοσιογράφοι γεμίζουν σελίδες με την πυκνότητα εκλογικού καταλόγου. Και αυτό είναι ένα σημάδι διαφοράς νοοτροπίας ανάμεσα στην προβολή των δύο αθλημάτων. Και μια εξήγηση για τη διαφορά στη νοοτροπία των φίλων των δύο αθλημάτων. Παράπονα υπάρχουν και εκδηλώνονται και στο μπάσκετ. Παρασκήνιο υπάρχει και εκεί, και μάλιστα μεγάλο στην Ελλάδα. Ο κόσμος που παρακολουθεί στενά το άθλημα όμως συμπεριφέρεται κατά κανόνα πιο πολιτισμένα ακόμη και στην στιγμή εκδήλωσης των παραπόνων, της διαμαρτυρίας του για τα σφυρίγματα διαιτητών. Το μπάσκετ προστατεύεται, ως προϊόν, πολύ περισσότερο, στο πεδίο της διαιτησίας. Διότι το προστατεύει η υψηλή κοινωνία του αθλήματος. Οι παράγοντες, οι προπονητές, οι αθλητές, οι δημοσιογράφοι.