Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η επιρροή της οικονομικής κρίσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Στο σημερινό της φύλλο η «Εξέδρα» δημοσίευσε μια έρευνα για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ποδόσφαιρο, με έμφαση στις συνέπειες της κρίσης στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οικονομολόγοι που πέρασαν ή βρίσκονται στο ποδόσφαιρο διατυπώνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις για την επόμενη ημέρα της μπάλας στην Ελλάδα. Στα λόγια τους επιβεβαιώνει κανείς όσα αντιλαμβάνεται τον τελευταίο καιρό. Ότι δηλαδή η κρίση βάζει νέους κανόνες στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού υποχρεώνει τις ΠΑΕ να ζήσουν με λιγότερα χρήματα.

Επιμένω στην εκτίμηση ότι αυτή η κρίση γεννά μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχω αναπτύξει τον συλλογισμό μου σε ένα προηγούμενο άρθρο στην «Εξέδρα». Και τον έχω επεκτείνει, σε ένα σημείωμα που έγραψα για το «Βήμα Ιδεών», που πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει ένα τεύχος για το ποδόσφαιρο.

Το κακό στην υπόθεση είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου μοιάζει ανίκανος να διαχειριστεί την ευκαιρία αυτή. Συμπεριφέρεται σαν να μην μπορεί ή να μην θέλει να εκμεταλλευτεί την κρίση ώστε να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο, να το ελληνοποιήσει και συγχρόνως να το ξανακάνει, οικονομικά και όχι μόνο, προσιτό για τον ποδοσφαιρόφιλο, ώστε να ξαναμπεί η μπάλα στην short list των ψυχαγωγικών προτιμήσεων του μέσου Ελληνα, όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια, τότε που το βιοτικό επίπεδό του ήταν χαμηλότερο.