Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τα μαγαζιά του Μουντιάλ, που στήνονται σαν πανηγυριώτικα τσαντίρια


Είναι η εποχή που ξαφνικά γίνονται όλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου. Του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Παριστάνουν τους ειδικούς και κατασκευάζουν κάθε είδους ποδοσφαιρικό προϊόν με στόχο, φυσικά, το ευκαιριακό κέρδος. Και ξαφνικά ο αναγνώστης βρίσκεται να κρατά στα χέρια του εκδόσεις γεμάτες από λάθη, ανακρίβειες και ένα σωρό χαζομάρες, να σερφάρει σε websites που μοιάζουν με τα τσαντίρια που στήνονται στους δρόμους γύρω από την εκκλησία για να αντέξουν ένα τριήμερο, δηλαδή όσο διαρκεί το πανηγύρι.
Οι διαφημιστές θαμπώνονται και βάζουν λεφτά πάνω σε κενά εγχειρήματα, τα οποία εκμεταλλεύονται το ρεύμα του ενδιαφέροντος και της απήχησης που έχει το Μουντιάλ. Και όλα αυτά έχουν φυσικά ως συνέπεια να δημιουργείται μια ζάλη στην αγορά. Διότι ξαφνικά όλοι πωλούν Μουντιάλ.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να συσταθεί και για τα media μια αρχή που θα δίνει πιστοποιητικό γνησιότητας της γνώσης, που θα ξεχώριζε τα αυθεντικά από τα «μαϊμού» προϊόντα που κυκλοφορούν αυτή την εποχή, τα οποία δεν μορφώνουν, αλλά παραμορφώνουν τον Ελληνα. Μια αρχή που θα κυνηγούσε τα fake προϊόντα και τους τυχοδιώκτες της εποχής, οι οποίοι κάνουν μεγάλη ζημιά στον Τύπο. Μια αρχή που θα έδινε ένα ISO, ώστε να μην μπερδεύεται ούτε ο αναγνώστης, ούτε ο διαφημιστής, ούτε ο διαφημιζόμενος.