Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πρέπει να γίνει μόδα το σύνθημα για «καθαρό ποδόσφαιρο»


Το ζήτημα των «στημένων» αγώνων είναι με διαφορά το πιο σοβαρό που έχει προκύψει στη δημόσια ζωή του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα θέμα «αρνητικό», όχι εμπορικό. Είναι όμως πολύ πιο σημαντικό από όσο παρουσιάζεται έως σήμερα. Για την ακρίβεια, τούτη είναι η πρώτη και ίσως η τελευταία φορά που το ποδόσφαιρο παίρνει μια ευκαιρία να καθαρίσει. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν το απαιτήσουμε, με τη στάση μας, οι ποδοσφαιρόφιλοι.

Στην «Εξέδρα» προβληματιζόμαστε καθημερινά σχετικά με τη σημασία και την προβολή που δίνουμε στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κάθαρση του ποδοσφαίρου. Μολονότι αντιλαμβάνομαι ότι η «Εξέδρα» είναι η εφημερίδα που έχει ασχοληθεί περισσότερο και έχει σκάψει βαθύτερα τον τελευταίο καιρό με το συγκεκριμένο θέμα, παρουσιάζοντας μια σειρά από έρευνες για τον παράνομο στοιχηματισμό και τις ιστορίες για «στημένα» ή στημένα παιχνίδια, θεωρώ ότι τα αθλητικά media δεν έχουμε κάνει όσα πρέπει για να βοηθήσουμε ή και να απαιτήσουμε την κάθαρση.

Ο υπόλοιπος Τύπος έχει πάρει αυτή την υπόθεση πιο πολύ στα σοβαρά συγκριτικά με τον αθλητικό. Ισως επειδή εμείς, οι επαγγελματίες του αθλητικού Τύπου είμαστε απαισιόδοξοι και θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα γίνει τίποτα ούτε τούτη τη φορά. Οι τηλεοπτικές εκπομπές θίγουν το θέμα από καιρού εις καιρό. Το έχω ο ίδιος διαπιστώσει, αποδεχόμενος τρεις προσκλήσεις για παρουσία σε τηλεοπτικό τραπέζι με αντικείμενο συζήτησης την προσπάθεια των εισαγγελέων να βγάλουν μια άκρη. Τηλεοπτικές εκπομπές ετοιμάζουν έρευνες πάνω στο θέμα. Όλα αυτά όμως δεν έχουν αποδειχθεί ως στιγμής αρκετά για να κάνουν μόδα την επιθυμία για καθαρό ποδόσφαιρο.

Πριν από λίγες μέρες ένας σοβαρός άνθρωπος του ποδοσφαίρου μου έλεγε με βεβαιότητα ότι «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αν τα media δεν απαιτήσουν να γίνει κάτι». Δυστυχώς αυτή η εκτίμηση με βρίσκει σύμφωνο. Οσοι ποδοσφαιρόφιλοι το έχουν αντιληφθεί αυτό ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για το ποδόσφαιρο, έχουν ανάγκη να ενώσουν τη φωνή τους με τον τηλεβόα των media. Αν δεν γίνει της μόδας το σύνθημα για «καθαρό ποδόσφαιρο», δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ούτε καν η ελπίδα να πάψουμε να βλέπουμε το νοθευμένο άθλημα που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.