Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Μια νέα, πιο έτοιμη γενιά


Στη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, που ο Τόνι Σαβέβσκι όργωνε την επαρχία, οι παράγοντες, οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι φίλοι των τοπικών ομάδων τον κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Σήμερα ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας της ΑΕΚ καμαρώνει για παιδιά σαν τον Παυλή και τον Ταχτσίδη.
Τον καιρό που ο Χέρμαν Βερμιούλεν εξηγούσε στους διοικούντες την ΠΑΕ Ολυμπιακός ότι προτιμά τη θέση του στην ακαδημία από αυτή του βοηθού προπονητή στην πρώτη ομάδα επειδή θέλει να δουλέψει με τα σπουδαία ελληνικά ταλέντα, όλοι τον κοίταζαν παράξενα. Σήμερα καμαρώνει τον Σοϊλέδη, τον Βασιλόγιαννη, τον Κατσικογιάννη, τα πιτσιρίκια που όλοι εμείς μόλις τώρα ανακαλύπτουμε.
Παρόμοια ήταν τα συναισθήματα των ανθρώπων της ακαδημίας του Παναθηναϊκού για τον Νίνη, τον Σιόντη, τον Τσίτση.
Η διαπίστωση όσων παρατηρούν την εξέλιξη των εφήβων Ελλήνων ποδοσφαιριστών δημιουργεί ενθουσιασμό. Το επίπεδο τον πιτσιρικάδων είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των προηγούμενων γενιών. Ταλέντα υπήρχαν πάντα. Τα σημερινά ταλέντα όμως έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες από την παιδική ηλικία. Καθοδηγούνται από προπονητές που δίνουν πραγματικές εξετάσεις για να αποκτήσουν το δίπλωμα. Και αν οι ομάδες του υψηλού επιπέδου διαχειριστούν σωστά αυτή τη γενιά των U20 ποδοσφαιριστών, είναι ζήτημα χρόνου η εξάπλωση της μόδας. Αρκεί τα μέλη της υψηλής κοινωνίας του ελληνικού ποδοσφαίρου να αντιληφθούν σύντομα την ευκαιρία. Προτού σαρώσουν την ελληνική αγορά οι σκάουτερ και οι ατζέντηδες των ξένων συλλόγων.