Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Ο προβληματισμός για τις ανήλικες μεταγραφές


Την εποχή που οι σκάουτερ των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ συνωστίζονται στις εξέδρες των αγώνων των εθνικών ομάδων Παίδων και Νέων, ο Μισέλ Πλατινί φέρεται να αναπτύσσει έντονο προβληματισμό για το μέλλον του ποδοσφαίρου λόγω της έντονης ανάπτυξης που παρατηρείται στην … ανήλικη μεταγραφική αγορά. Ο Πλατινί φτάνει να σκέφτεται την εισήγηση απαγόρευσης μεταγραφής για ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών. Τεκμηριώνει την άποψή του με έναν απλοϊκό ισχυρισμό: «αν οι μεγάλες ομάδες σαρώνουν την αγορά και αποκτούν κάθε αξιόλογο 16χρονο ποδοσφαιριστή, πώς θα μεγαλώσουν οι μικρότερες ομάδες; Και ποιος θα εγγυηθεί σε αυτά τα παιδιά ότι θα έχουν τις ευκαιρίες να εξελιχθούν ομαλά;».
Τον προβληματισμό που αναπτύσσει ο πρόεδρος της UEFA συμμερίζονται και ορισμένοι από τους Ελληνες που νοιάζονται για την πρόοδο και την εξέλιξη των πιτσιρικάδων. Κλασσικό παράδειγμα ο Νίκος Νιόπλιας, που αγχώνεται στη σκέψη ότι η φουρνιά που μας έδειξε το περασμένο καλοκαίρι είναι δυνατό να χαθεί αν οι μεγάλες ομάδες δεν εμπιστευθούν τα ταλαντούχα «πιτσιρίκια» που απέκτησαν.
Σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο πάντως υπάρχουν αρκετοί σοβαροί αμφισβητίες του ισχυρισμού του Πλατινί. Αυτοί που θεωρούν ότι αν μια μικρή ομάδα διαχειριστεί σωστά τους πιτσιρικάδες της, αν πουλήσει ακριβά και επενδύσει σωστά μπορεί να αλλάξει επίπεδο. Κι αυτή η άποψη βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην κοινωνία του ελληνικού ποδοσφαίρου.