Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Ολυμπιακό στάδιο με πρόγραμμα, όχι με Καλατράβα


Στην σημερινή παρουσίαση της μακέτας του Ολυμπιακού σταδίου του Λονδίνου, της βασικής έδρας διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων του 2012 η κοινωνία της Αγγλίας διαπίστωσε αυτό που είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται εδώ και περίπου 15 μήνες. Οτι το κόστος δημιουργίας του σταδίου στο Stratford ξεπερνά κατά πολύ την εκτίμηση του 2004, δηλαδή τα 280 εκατ. λίρες. Για την ακρίβεια ο προϋπολογισμός αγγίζει σήμερα τα 496 εκατ. λίρες.
Η διαφορά στην Αγγλία είναι ότι αυτοί που το φτιάχνουν και αυτοί που ζήτησαν να φτιαχτεί έχουν ήδη αποφασίσει τι θα το κάνουν αυτό το στάδιο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Εχουν μελετήσει πώς μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Εχουν ήδη φτάσει σε συμπέρασμα για την ανάγκη να μειώσουν την χωρητικότητα από τις 80.000 θέσεις των Ολυμπιακών αγώνων στις 25.000 θέσεις την επόμενη ημέρα. Εχουν ήδη επιλέξει τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που θα φιλοξενηθούν σε αυτό το στάδιο μετά το 2012 προκειμένου η συντήρησή του να μην φέρει επιπλέον επιβάρυνση για το πορτοφόλι των Αγγλων.
Η μεγαλύτερη καινοτομία αυτού του σταδίου είναι οι 55.000 συναρμολογούμενες θέσεις. Θα προστίθενται όποτε κρίνεται απαραίτητο. Θα αφαιρούνται κάθε φορά που αυτή θα εκτιμάται ως η πιο συμφέρουσα επιλογή.
Η δεύτερη μεγαλύτερη καινοτομία; Η ειδική σχεδίαση της θέσης του αγωνιστικού χώρου με τη χρήση μιας τεχνολογίας που θα επιτρέψει στους θεατές να φτάσουν πιο κοντά στη δράση, στην αγωνιστική σκηνή.
Οι Αγγλοι νοιάζονται και για άλλα ζητήματα που άφησαν αδιάφορους τους Ελληνες: Για την προστασία των 2/3 των θεατών από τη βροχή. Για την τοποθέτηση μιας κουρτίνας που θα προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες τους θεατές ακόμη και κατά την προσέλευσή τους. Νοιάζονται για όλα όσα δεν νοιάστηκαν οι Ελληνες προτού υποβάλουν τις προτάσεις τους στον Καλατράβα…
Λεπτομέρεια: το στάδιο θα παραδοθεί προς χρήση περίπου 3 μήνες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία παράδοσης. Οχι 3 μήνες πριν από την έναρξη των αγώνων…