Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Η εγκυρότητα των αθλητικών συντακτών


Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που συναντώ είναι αυτή που σχετίζεται με τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένας αθλητικός συντάκτης για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Τις τελευταίες ημέρες δυστυχώς δίνω για άλλη μια φορά δίκιο σε όσους ισχυρίζονται ότι στη γειτονιά των αθλητικών συντακτών κυκλοφορούν πολλοί που μεταφέρουν και αναπαράγουν πληροφορίες δίχως να μπουν προηγουμένως στη διαδικασία να τις διασταυρώσουν.

Η ιστορία του Ριβάλντο είναι κλασικό παράδειγμα. Ξοδεψε το μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας στα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν τα παιδιά του με υψηλό πυρετό. Το έκανε επειδή δεν είχε βοήθεια από τους ανθρώπους που ζουν κοντά του για να προσέχουν την οικογένειά του. Αυτοί οι άνθρωποι απουσίαζαν. Ο Ριβάλντο έχασε το παιχνίδι κυπέλλου στην Ξάνθη λόγω αυτής της περιπέτειας. Και τότε υποχρεώθηκε να μπει στη διαδικασία να απαντά σε ανθρώπους αν έχει ή όχι προβλήματα στον γάμο του.

«Το διάβασα στις εφημερίδες», ήταν η απάντηση που έπαιρνε στις γεμάτες απορία, εκνευρισμό, δυσαρέσκεια ερωτήσεις του. Ο Ριβάλντο έφτασε να τοποθετηθεί και δημοσίως πάνω στο θέμα. Η αμφιβολία όμως έχει παραμείνει. Ακόμη συναντά ανθρώπους που τον ρωτούν αν έχει προβλήματα στον γάμο του.

Η υπόθεση του Τραϊανού Δέλλα είναι ένα άλλο παράδειγμα. Υπέστη θλάση στο παιχνίδι με την Βέροια. «Εκανε λάθος ο Φερέρ που τον χρησιμοποίησε, είχε πρόβλημα πριν από το παιχνίδι», γράφτηκε. Και τώρα ο Ισπανός προπονητής βρίσκεται απολογούμενος και για αυτό τον τραυματισμό που δημιουργεί σημαντικό κενό σε κρίσιμη περίοδο. Λεπτομέρεια: ο Δέλλας δεν είχε κανένα πρόβλημα στον δικέφαλο τις προηγούμενες ημέρες. Μια ενόχληση είχε, στον προσαγωγό του άλλου ποδιού…

Κάθε φορά που με ρωτούν σχετικά με δημοσιεύματα, απαντώ: διαβάστε, ακούστε, παρακολουθήστε, τσεκάρετε έναν δημοσιογράφο για καιρό προτού αποφασίσετε να τον εμπιστευθείτε και να πιστέψετε την αλήθεια που καθημερινά παρουσιάζει.