Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ανάγνωση και ερμηνεία της συμπεριφοράς του Μπάγεβιτς


Η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση από αυτές που δέχθηκα χθες και σήμερα στα μηνύματά σας είχε πρωταγωνιστή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. «Γιατί έφυγε από τη συνέντευξη Τύπου;», «δικαιολογεί ο χαρακτήρας του τέτοια αντίδραση;», «σημαίνει κάτι για το μέλλον της σχέσης του με τον Αρη αυτή η αποχώρηση;», είναι οι σχετικές ερωτήσεις που δέχθηκα. Απαντώ σύντομα κι απλά:

Οι διοικούντες τον Αρη δεν σχημάτισαν την εντύπωση ότι κάτι τρέχει με τον Μπάγεβιτς, δηλαδή ότι αυτό ήταν ένα σημάδι αποχώρησης. Στη θέση τους δεν θα βιαζόμουν να σχηματίσω εντύπωση.

Ο χαρακτήρας δικαιολογεί την αντίδραση. Την δικαιολογούν και τα χρόνια που περνούν. Δεν έχει πια την υπομονή που είχε στα 40 του. Χάνει την ψυχραιμία, ανεβάζει θερμοκρασία όσο εύκολα του συνέβαινε στη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του. Και προσέχει περισσότερο τον εαυτό του από όσο πρόσεχε τον 40αρη Μπάγεβιτς. Προσέχει και το «φαίνεσθαι», προσέχει και την υγεία του. Προφυλάσσεται.

Στα 15 χρόνια που γνωρίζω προπονητές έχω διαβάσει αρκετές προσωπικότητας. Ο Μπάγεβιτς είναι αυτός που παρατήρησα περισσότερο. Και ο πιο δυσανάγνωστος. Ακόμη και σήμερα, περίπου 15 χρόνια μετά, δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δυνατό κανείς να διαβάσει σωστά τις κινήσεις του. Καμιά φορά άλλωστε δεν τα καταφέρνει ούτε ο ίδιος.