Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Ο πήχης της Αθήνας, το άλμα του Πεκίνου


Αλλαξε ο χρόνος, άρχισε η κουβέντα. Τα μέλη της υψηλής κοινωνίας του αθλητισμού ανά την υφήλιο προβληματίζονται πάνω στην ερώτηση: θα είναι ή όχι επιτυχημένοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008;

Οι τίτλοι που έχει ήδη κατακτήσει το Πεκίνο είναι αρκετοί και ενδιαφέροντες. Θα είναι οι πιο «σπάταλοι» αγώνες στην ιστορία. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. λίρες, την ώρα που οι Αγγλοι εκτιμούν το κόστος των αγώνων του 2012 στο Λονδίνο σε 9,3 δισ. λίρες.

Οι Κινέζοι καμαρώνουν για το ρεκόρ της ταχύτερης προετοιμασίας. Τα 36 από τα 37 venues είναι ήδη έτοιμα. Τα test events δείχνουν ότι οι διοργανωτές έχουν ετοιμαστεί σωστά. Οι εθελοντές είναι αμέτρητοι. Πολύ περισσότεροι από τις πραγματικές ανάγκες των αγώνων.

Υπάρχουν όμως πολλά «αλλά». Οι τουρίστες αναρωτιούνται πώς θα είναι δυνατόν να διασκεδάσουν σε μια χώρα με τόσο πολλά πολιτικά προβλήματα. Στέκονται με δισταγμό απέναντι στην ιδέα του ταξιδιού στο Πεκίνο. Όχι λόγω απόστασης. Όχι επειδή τους φοβίζει το μακρινό. Το Πεκίνο έχει αλλάξει, έχει εκσυγχρονιστεί, έχει εξελιχθεί, αλλά… Η ρύπανση, οι ιστορίες που διηγούνται στην επιστροφή τους οι επισκέπτες, ο προβληματισμός των δημοσιογράφων που βρέθηκαν την τελευταία 3ετία στο Πεκίνο είναι ενδείξεις που αποθαρρύνουν.

Οι αγώνες του Σίδνεϊ και της Αθήνας ανέβασαν τον πήχη σε δυσθεώρητο ύψος. Το Πεκίνο έχει πάρει πολλή φόρα. Λίγοι όμως στοιχηματίζουν ότι θα καταφέρει να περάσει πάνω από τον πήχη.