Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Η τιμωρία και η επιβράβευση της απάτης


Τα μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας του κλασσικού αθλητισμού έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο σοκ της σύγχρονης εποχής: Η Μάριον Τζόουνς, το super girl του αθλητισμού καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση. Το κορίτσι που είχε κουραστεί να ανεβαίνει τα σκαλιά των μεταλλίων θα ανέβει στις 11 Μαρτίου τα σκαλιά της φυλακής για να εκτίσει την ποινή που της επέβαλε το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για απάτη και ψευδορκία στην υπόθεση της χρήσης στεροειδών.
Η έκφραση στο πρόσωπο του δημοσιογράφου του MSNBC τη στιγμή που ανακοινώνει την ποινή της Τζόουνς δείχνει το μέγεθος του σοκ που προκάλεσε στην αμερικανική κοινωνία η είδηση. Στα sites και τα blogs οι αναλυτές δυσκολεύονται να απαντήσουν με ασφάλεια στην ερώτηση: θα κάνει ή όχι καλό στον αθλητισμό αυτό το σοκ.
«Οι αθλητές είναι πρότυπα, η Τζόουνς έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά», ήταν το σχόλιο του δικαστή Κένεθ Κάρας. Δυστυχώς οι Ελληνες δεν μπορούμε να μπούμε στην κουβέντα αυτού του προβληματισμού. Διότι στην Ελλάδα όχι απλώς δεν τιμωρούνται αυτοί που μας κοροϊδεύουν, μας εξαπατούν και μας εκθέτουν. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο: οι απατεώνες επιβραβεύονται.