Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Η μισή αλήθεια του Σάντος


Στην τελευταία δημόσια τοποθέτηση ο Φερνάντο Σάντος έθεσε τον στόχο του ΠΑΟΚ στη φετινή Super League: 4η, 5η θέση. Είπε την αλήθεια; Περίπου.

Στην αρχή ο Πορτογάλος είχε το θάρρος να πει την αλήθεια στους ΠΑΟΚτσήδες. Δεν τους παραμύθιασε τάζοντας μεγάλες νίκες, διακρίσεις και εγγυημένο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το μήνυμά του ήταν σαφές από την αρχή: με αυτό το υλικό, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να σηκώσει πολύ ψηλά το βλέμμα των προσδοκιών του.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ όμως δεν είπε όλη την αλήθεια του σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι θα είναι επιτυχία η 4η ή η 5η θέση. Δεν είπε ότι δίχως ενίσχυση ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπει στην 5αδα. Αν ήθελε να είναι απολύτως ειλικρινής, ο Σάντος θα έπρεπε να πει: με 2-3 παίκτες – νικητές, μπορούμε να μπούμε στην 5αδα. Δίχως προσθήκες, χλωμό…

Ο Μπρούνο Τσιρίλο πληροί τις προδιαγραφές του Πορτογάλου προπονητή. Τι ψάχνει ο Σάντος; Πριν και πάνω απ’ όλα παίκτες – καμικάζι. Ποδοσφαιριστές που θα μπουν στο γήπεδο για να πάρουν τον αέρα του αντιπάλου. Όχι άλλους «μαλθακούς». Σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο ο προπονητής του ΠΑΟΚ ψάχνει για ποδοσφαιριστές που έχουν ως βασικό προτέρημα το «πείσμα, πάθος, δύναμη», που ήταν το αγαπημένο τρίπτυχο του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Για την ακρίβεια ένα από τα βασικότερα συστατικά της επιτυχημένης μυστικής συνταγής του Μπάγεβιτς.

Ο Τσιρίλο θέλει σαν τρελός να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή παραμένει απλήρωτος στη Λεβάντε, αλλά και επειδή εδώ ήταν βασιλιάς. Θα ήθελε να γυρίσει στην ΑΕΚ, που δεν τον θέλει. Θα ήθελε να πάει στον Ολυμπιακό, που δεν τον αφήνουν. Θα πάει τρέχοντας στον ΠΑΟΚ, αρκεί η προσφορά του Ζαγοράκη να μην είναι εξευτελιστική.