Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Στο τέλος, ο κόσμος καταλαβαίνει...


Το case study του σίριαλ «Κατσουράνης, το κακό παιδί», το οποίο προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες στη Λισσαβόνα δίνει ένα πολύ καλό μάθημα σε όλους εμάς, τους αθλητικούς συντάκτες. Ο τίτλος του μαθήματος; «Στο τέλος της ημέρας, ο κόσμος καταλαβαίνει».

Η Μπενφίκα αποφάσισε να εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα πάνω στον Κώστα Κατσουράνη όταν ο Ελληνας μέσος επέστρεψε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της διοίκησης, καθυστερημένος στη Λισσαβόνα μετά την χριστουγεννιάτικη διακοπή. Η διοίκηση δεν στάθηκε στην … λεπτομέρεια ότι ο Κατσουράνης βάφτιζε τον γιο του στην Αθήνα και είχε δικαιολογημένα ζητήσει να επιστρέψει μια ημέρα αργότερα. Τον τιμώρησε για να δείξει ότι δεν ανέχεται παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η ποδοσφαιρική κοινωνία της Πορτογαλίας είδε τον Κατσουράνη να έρχεται περίπου στα χέρια εντός αγωνιστικού χώρου με τον συμπαίκτη Λουιζάο. Και αντιλήφθηκε ότι η έκρηξη του Κατσουράνη οφειλόταν στην συμπεριφορά του Βραζιλιάνου αμυντικού. Ενός αμυντικού που έχει μάθει σε εκτός ορίων συμπεριφορά απέναντι σε συμπαίκτες τα τελευταία χρόνια.

Η Μπενφίκα επέλεξε να τιμωρήσει μόνο τον Κατσουράνη, τον οποίο έχει αποκλείσει από τις προπονήσεις. Για τον Λουιζάο είχε μια ποινή – χάδι. Ο Βραζιλιάνος επέστρεψε από την επόμενη ημέρα στις προπονήσεις. Η Μπενφίκα τον εμφάνισε και σε συνέντευξη Τύπου για να τον «καθαρίσει» στα μάτια των οπαδών. Ο Τύπος, ελεγχόμενος και μη, οπαδικός και μη, παρουσίασε τον Κατσουράνη ως το κακό παιδί και τον Λουιζάο ως τον αρχηγό της Μπενφίκα που δικαιολογημένα εξερράγη. Και κατέληγε στο συμπέρασμα: «καλά κάνει η Μπενφίκα που σκέφτεται να πουλήσει τον Κατσουράνη». Λεπτομέρεια: Η Μπενφίκα θα κερδίσει πολλά χρήματα από την πώληση του Κατσουράνη.

Και έφτασε το προχθεσινό βράδυ. Ο πορτογαλικός τηλεοπτικός σταθμός RTP αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του κοινού. Η εκπομπή "trio de ataque", που παρουσιάζεται από τρεις γνωστούς οπαδούς των τριών μεγάλων ομάδων ρώτησε τους τηλεθεατές ποιος εκ των δύο ποδοσφαιριστών πρέπει να τιμωρηθεί πιο αυστηρά. Το 61% των τηλεθεατών απάντησε «Λουιζάο». Μόνο το 11% απάντησε «Κατσουράνης».

Το δεκαπενθήμερο δυσφήμισης δεν αποδείχθηκε αρκετά ικανό να φθείρει την εικόνα που έχει δημιουργήσει στους Πορτογάλους ο Ελληνας μέσους τον τελευταίο 1,5 χρόνο, παρ’ όλο που οι Πορτογάλοι δεν δίνουν εύκολα την καρδιά τους σε έναν αλλοδαπό. Ο Τύπος το ‘πιασε το νόημα, το πήρε το μήνυμα και από χθες άρχισε να γυρίζει το φύλλο. Τελικά δεν φταίει μόνο ο Κατσουράνης, μάλλον φταίει και ο Λουιζάο. Και μάλλον η Μπενφίκα είναι πολύ αυστηρή με τον Ελληνα. Ο Τύπος αντιλήφθηκε ότι στο τέλος της ημέρας ο κόσμος καταλαβαίνει και δεν περιμένει να του πουν τι πρέπει να καταλάβει.