Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Η ευθύνη για το λάθος του Μορέτο


Τον καιρό που η ΑΕΚ αποφάσιζε ξαφνικά να παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού τον Στέφανο Σορεντίνο, έγραψα ότι ο Σέρα Φερέρ έκανε μεγάλο λάθος. Την επόμενη ημέρα, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία της ΑΕΚ με την Μπενφίκα για τον δανεισμό του Μαρσέλο Μορέτο, δέχθηκα δύο τηλεφωνήματα στην εφημερίδα. «Εκανες λάθος να χρεώσεις ευθύνη στον Φερέρ, σε εξέθεσε», μου είχαν πει οι αναγνώστες.

Είχα προσπαθήσει να τους εξηγήσω το λάθος του Ισπανού προπονητή. Η προετοιμασία του στην αναζήτηση πρωτοκλασάτου τερματοφύλακα είχε ήδη αποδειχθεί ελλιπής. Η ΑΕΚ βρισκόταν στο βασικό στάδιο προετοιμασίας δίχως τερματοφύλακες. Ένα καλοκαίρι είχε πάει χαμένο. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τους αναγνώστες δεν μπήκα στη διαδικασία να επιμείνω να εξηγώ ότι ο Μορέτο ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής, όπως και ο Γιούργκεν Μάχο.

Επιμένω να υποστηρίζω ότι η ΑΕΚ στάθηκε τυχερή που την τελευταία στιγμή βρήκε δύο τερματοφύλακες που δεν είναι για πέταμα. Ακόμη όμως και αν ένας εκ των δύο καταφέρει να κατεβάσει από δω και στο εξής τα ρολά, ο Φερέρ δεν θα απαλλαγεί από την θερινή ευθύνη. Δεν έχω ξαναδεί μεγάλη ομάδα να ξεκινά τη σεζόν δίχως να έχει στα χέρια της το δελτίο του βασικού τερματοφύλακα.

Δεν φταίει ο Μορέτο γι’ αυτό που έκανε χθες στην Τρίπολη. Τέτοια λάθη έκανε και στην Πορτογαλία. Αν υπάρχει ευθύνη, αυτή βαραίνει αυτόν που τον επέλεξε. Αυτόν που δεν φρόντισε, ενώ είχε χρόνο και χρήμα, να βρει έναν καλύτερο, πιο αξιόπιστο.

Δεν είναι η εικόνα της ΑΕΚ στο χθεσινό παιχνίδι αυτή που τρομάζει τον ΑΕΚτσή. Χθες θα μπορούσε να φτάσει στο «Χ», ακόμη και στη νίκη. Η γκέλα του Μορέτο, οι ευκαιρίες των Λυμπερόπουλου, Ζούλιο Σέζαρ, το πέναλτι που δεν της δόθηκε είναι λεπτομέρειες που αλλάζουν τη μοίρα μιας ομάδας σε ένα παιχνίδι.

Το χειρότερο που της συμβαίνει της ΑΕΚ, αυτό που βάζει σε προβληματισμό τον ΑΕΚτσή είναι η διαπίστωση ότι πέντε μήνες μετά την έναρξη της σεζόν η ομάδα επιμένει να μην φανερώνει σχέδιο στο γήπεδο. Εχει καταφέρει με καλύτερους παίκτες να παίζει χειρότερα από πέρσι.

Αν τερματίσει πρώτη, θα είναι όλα καλά. Στη χώρα του αποτελέσματος η συνταγή θα χαρακτηριστεί χρυσή. Αν όμως δεν πάρει τον τίτλο, τι θα βάλει στα κέρδη της σεζόν; Σέρα Φερέρ, καλού κακού ετοιμάσου να απαντήσεις.