Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Η εξέλιξη ενός ταλέντου


Περίπου 4 χρόνια πίσω. Σε μια προπόνηση της Μονακό στο «Λουι ΙΙ», παραμονή αγώνα με την ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ, οι Ελληνες δημοσιογράφοι ανακαλύπτουμε τον Εμανουελ Αντεμπαγιόρ. Ενα ψηλόλιγνο επιθετικό, κάτι σαν τον Ελ Χατζί Ντιούφ, τον επιθετικό από τη Σενεγάλη που ανήκει, δίχως να παίζει, στην ΑΕΚ.

Ο Αντεμπαγιόρ μας βγάζει τα μάτια στο δίτερμα. Μας υποχρεώνει να ρωτήσουμε γι’ αυτόν. Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι μας πληροφορούν ότι ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει ασχοληθεί πολύ με την εξέλιξη του 19χρονου τότε επιθετικού από το Τόνγκο. Η Μονακό τον είχε αποκτήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα και ο Ντεσάμπ είχε βάλει στόχο να τον ετοιμάσει το συντομότερο. Για να τον βάλει στη βιτρίνα, δηλαδή στην 11αδα της Μονακό, ώστε να τον δουν τα ευρωπαϊκά κλαμπ και να τον αγοράσουν.

Στην καλύτερή του σεζόν στην Αγγλία, ο Αντεμπαγιόρ εξελίσσεται σε μεγάλο επιθετικό όπλο για την Αρσεναλ. Η Μονακό έχει κερδίσει πολλά από την πώλησή του. Και ο φορ από το Τόνγκο αναφέρεται συχνά στη βοήθεια που πήρε από έναν προπονητή που τον πίστεψε και του έδωσε χρόνο συμμετοχής. Διότι ο Αντεμπαγιόρ έπαιρνε χρόνο συμμετοχής στη Μονακό από τον καιρό που ήταν ακατέργαστος. Οσοι ήμασταν εκείνο το βράδυ στο «Λουι ΙΙ» το είχαμε διαπιστώσει. Σε παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ, όχι σε έναν αδιάφορο αγώνα κυπέλλου.

Ο Ελ Χατζί Ντιούφ έχει δικαίωμα να ονειρεύεται να γίνει Αντεμπαγιόρ όταν θα μεγαλώσει. Η ΑΕΚ του Σέρα Φερέρ όμως του στερεί προς το παρόν το δικαίωμα στο όνειρο. Προσωρινά. Διότι το πιθανότερο είναι ότι ο Σενεγαλέζος θα αποδράσει από την ΑΕΚ. Θα βρει αλλού έναν Ντεσάμπ, για να τον μεγαλώσει σωστά, να τον εκπαιδεύσει, να τον εξελίξει και να τον μοσχοπουλήσει.