Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Μας έδειξε ο κύριος Πολατιάν


Η βασική συζήτηση των διαιτητών της Premier League πριν από περίπου έναν μήνα είχε ως βασικό αντικείμενο τον προβληματισμό τους λόγω της δράσης των tv referees. Οι Αγγλοι σκέπτονταν να μιμηθούν τους Ιταλούς συναδέλφους τους, οι οποίοι πριν από μήνες είχαν φτάσει να προσκαλέσουν, με δημόσια ανακοίνωση, τους τηλε-διαιτητές να διευθύνουν τα επόμενα παιχνίδια.

Στην ίδια ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται οι Ελληνες διαιτητές. Στην πλειονότητά τους δίνουν την εντύπωση ότι έχουν ενοχληθεί στα όρια του εκνευρισμού από την δράση των τηλε-διαιτητών. Ανοίγουν στην ανάπαυλα του ημιχρόνου το κινητό τηλέφωνο, αν το έχουν κλείσει, για να μάθουν αν έκαναν γκέλα και να εκτιμήσουν αν πρόκειται ή όχι να τα «ακούσουν» στις βραδινές εκπομπές. Κι αυτή η σκέψη γίνεται σύμβουλός τους στη διάρκεια του β’ ημιχρόνου του αγώνα. Πολύ κακός σύμβουλος.

Δεν είναι όμως οι διαιτητές που φέρουν την ευθύνη για την άρρωστη εικόνα που παρουσιάζουν. Η μπάλα χάθηκε επειδή την έχασαν αυτοί που αποφασίζουν.

Ο διαιτητής Πολατιάν έκανε στο Καυταντζόγλειο του κεφαλιού του. Διέκοπτε τον αγώνα ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό λόγω των υβριστικών συνθημάτων σε βάρος του. Ο Πολατιάν το έκανε χθες. Αλλοι διαιτητές δεν διακόπτουν το παιχνίδι για τέτοιο λόγο. Αλλοι το διακόπτουν. Καθένας του κεφαλιού του.

Ο διαιτητής Πολατιάν έκανε δις του κεφαλιού του. Δεν διέκοψε οριστικά τον αγώνα ως όφειλε, μολονότι τον διέκοψε τρεις φορές για υβριστικά συνθήματα. Αλλοι διαιτητές τον διακόπτουν μια φορά και έπειτα καμώνονται πως δεν ακούν τα υβριστικά συνθήματα προκειμένου να αποφύγουν την οριστική διακοπή. Αλλοι δεν τον διακόπτουν καθόλου. Καθένας του κεφαλιού του.

Ο διαιτητής Πολατιάν έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο θυμωμένος. «Θα σας δείξω εγώ», διαβάσαμε στα χείλη του. Τραγικός επίλογος σε μια ακόμη ποδοσφαιρική φαρσοκωμωδία. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, το τραγικό στην υπόθεση: ότι ο κάθε Πολατιάν έχει τον αέρα να πιστεύει ότι μπορεί να τους δείχνει. Να μας δείχνει. Ότι μπορεί να γίνεται εκείνος ο πρωταγωνιστής, που θα μας δείχνει.

Πιο τραγική ακόμη όμως είναι η διαπίστωση ότι τα καταφέρνει. Βρέθηκα σε μια ποδοσφαιροπαρέα το βράδυ του Σαββάτου. Αντί να συζητάμε για την παιχτάρα που λέγεται Ντάρκο Κοβάσεβιτς, για τον επιθετικό των δύο γκολ ανά μια ευκαιρία, ξοδέψαμε την κουβέντα μας στον Πολατιάν και τον βοηθό που ακύρωσε το γκολ του Γιάντση. Super Katantia 2008.

Οι διαιτητές θα συνεχίσουν να κάνουν του κεφαλιού τους όσο δεν υπάρχει ένας διευθυντής διαιτησίας ικανός να διαχειριστεί την κατάσταση. Οι διαιτητές δεν υπακούν σε κεντρική οδηγία, διότι δεν υπάρχει τέτοια. Εφαρμόζουν, όπως εκείνοι τον αντιλαμβάνονται, τον κανονισμό και … ο θεός βοηθός. Βοήθειά μας…