Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ολο το νόημα του ποδοσφαίρου σε μια φωτογραφία


Αυτή η φωτογραφία θα έπρεπε να καδραριστεί σε κάθε ποδοσφαιρικό σπίτι της Ελλάδας, σε κάθε ένα από τα γραφεία των ΠΑΕ και των ομάδων ποδοσφαίρου που θέλουν να βάλουν προδιαγραφές για την μακροημέρευση και την ευημερία τους. Την τράβηξαν χθες βράδυ μόνοι, με ένα κινητό, οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα. Για να καμαρώσουν για την πρόοδο, την επιτυχία, την ευστοχία της σχολής στην οποία φοίτησαν για να διδαχθούν σωστά το ποδόσφαιρο. Η Masia, στην οποία εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν πρωταθλητές, για να αποδώσουν στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου, βλέπει με ικανοποίηση 15 δικά της παιδιά να ποζάρουν πίσω από το τρόπαιο της πρωταθλήτριας ομάδας στην Ισπανία.

Τριάντα δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της χάρη στον Γιόχαν Κρόιφ, η Masia έχει ήδη επιτεύγματα που την αναδεικνύουν σε κορυφαία σχολή της Ευρώπης στη νεότερη ιστορία του ποδοσφαίρου. Η σχολή που είδε τρεις απόφοιτούς της να είναι υποψήφιοι για τη Χρυσή Μπάλα. Η σχολή που είδε τα μέλη της να γίνονται πρωταθλητές κόσμου, να σηκώνουν το ένα τρόπαιο πίσω από το άλλο. Η σχολή που είδε έναν απόφοιτό της, που έμαθε και κατανόησε εκεί το ποδόσφαιρο, να είναι σήμερα ο προπονητής της πρωταθλήτριας της Ισπανίας. Η σχολή που βλέπει τους σημερινούς πρωταθλητές του ποδοσφαίρου να καμαρώνουν που είναι απόφοιτοί της και να την υμνούν και σήμερα, που δεν την έχουν πια ανάγκη.

Για τους περισσότερους Ελληνες επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου αυτή εδώ είναι ακόμη μια φωτογραφία, και μάλιστα θολή. Γι’ αυτό και δεν θα βρεθούν ποτέ στην ευχάριστη θέση να τραβήξουν αυτή τη φωτογραφία. Δεν θα έχουν ποτέ κάποιους να ποζάρουν, για να γεμίσουν το σκηνικό.