Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Μουρίνιο ο εξωγήινος», ένα must για τη βιβλιοθήκη του ποδοσφαιρόφιλου

Για πολύ καλή μου τύχη έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο «Μουρίνιο ο εξωγήινος», που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Τόπος». Ένα αριστούργημα, γραμμένο από έναν Ιταλό Δημοσιογράφο (θα έπρεπε να γράψω ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ), τον Σάντρο Μοντέο, επί εικοσαετία στην Corriere della Sera, και εδώ και μερικά χρόνια στην Guardian, ο οποίος έχει πλέον ειδικευτεί, όπως πολύ καλά διαπιστώνει ο αναγνώστης του βιβλίου, σε θέματα επιστήμης και ποδοσφαίρου.

Δεν έχω λόγια για να εκφράσω τον θαυμασμό μου για έναν ερευνητή, ο οποίος κατάπιε και χώνεψε μια αναρίθμητη βιβλιογραφία, πολύ βαριά και δύσπεπτη, προτού αρχίσει να μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει το φαινόμενο Ζοσέ Μουρίνιο. «Μια εξαιρετική διείσδυση στο μυαλό μιας μεγαλοφυΐας που τυχαίνει να είναι προπονητής», έγραψε για το βιβλίο η Gazzetta dello Sport. Ε, και λίγο είναι. Διότι στην προσπάθειά του να μάθει από πού ξεφύτρωσε, πώς εκκολάφθηκε, πώς ανατράφηκε, από ποιους και πόσο επηρεάστηκε, τι σπούδασε, τι εξέλιξε, πώς το εξέλιξε, πού το πάει ο Μουρίνιο, ο συγγραφέας ερεύνησε στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος τον Πορτογάλο, την καταγωγή, την ανατροφή, την πορεία του από τη γέννησή του μέχρι την ημέρα που βρέθηκε στη Μαδρίτη για να παρουσιαστεί από την Ρεάλ.

Δεν το συστήνω απλώς, αυτό το βιβλίο, στους επαγγελματίες του ποδοσφαίρου. Είναι σαν να λες στους μαθητευόμενους ιερείς ότι πρέπει να διαβάσουν το ευαγγέλιο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα και με μεγάλο ενθουσιασμό σε όσους παρακολουθούν ανήσυχα το ποδόσφαιρο, σε αυτούς που θέλουν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την εξέλιξή του ως επιστήμη, την εξέλιξη που του δημιουργούν, όσο εξελίσσονται οι ίδιοι, οι επιστήμονες του ποδοσφαίρου.

Παρατηρώ, όπως όλοι, από απόσταση το φαινόμενο Ζοσέ Μουρίνιο. Είχα καταλάβει ή νόμιζα ότι έχω καταλάβει αρκετά. Μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου δεν είναι μόνο ότι ξέρω καλύτερα. Είναι, κυρίως, ότι έχω καταλάβει καλύτερα. Περίπου 180 σελίδες, βαριές, γεμάτες γνώση, εμπειρία και σοφία. Μη χάσετε την ευκαιρία! Διότι δεν είναι μόνο ότι θα ανακαλύψετε τη μέθοδο Μουρίνιο, αυτή που τον κάνει Special One. Θα ανακαλύψετε μια άλλη πλευρά του ποδοσφαίρου. Τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά.