Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Η διαφορά της Ελλάδας από την Ισπανία στην ποδοσφαιρική αντίληψη

Είναι ζήτημα ποδοσφαιρικής κουλτούρας, ή αντίληψης; Ο τρόπος που η κοινωνία του ποδοσφαίρου στην Ισπανία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία αντιμετωπίζει και αντιλαμβάνεται τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις ομάδες διαφέρει πολύ από τον ελληνικό τρόπο αντίληψης.

Μια μέρα μετά την ήττα της Ρεάλ στο classico η Marca εμφανίζει «καταδικασμένο» τον Πελεγκρίνι και παρουσιάζει τους υποψήφιους να τον διαδεχθούν στον πάγκο της Μαδρίτης. Η ισπανική ποδοσφαιρική κοινωνία δεν ταράζεται. Και αυτό συμβαίνει στην περίοδο της τελικής ευθείας της Primera Division και ενώ η Ρεάλ είναι εντελώς μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου. Δύο μέρες αργότερα ο Πελεγκρίνι εμφανίζεται σε μια συνέντευξη Τύπου και μιλά εντελώς ανοιχτά επί του θέματος. Ελεύθερα.

Την ίδια ώρα στην Superleague το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Γι’ αυτό και ο Σταύρος Αδαμίδης έκανε μεγάλο λάθος που φανέρωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη διάθεση να μην συνεχίσει τη συνεργασία με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τώρα μοιάζει περίπου βέβαιο ότι αυτό το ζήτημα θα δημιουργήσει ένα επιπλέον εμπόδιο στην προσπάθεια της ΑΕΚ να τερματίσει πρώτη στα play offs. Διότι στην Ελλάδα τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται με εντελώς ελληνικό τρόπο. Από όλους. Από τους ποδοσφαιριστές, τους εργαζόμενους στον σύλλογο, από τους οπαδούς, τους φιλάθλους, τα media, τους μάνατζερ, τα υπόλοιπα στρώματα της αγοράς του ποδοσφαίρου. Διότι στην ποδοσφαιρική Ελλάδα κανείς δεν έχει μάθει να μιλά ανοιχτά και ελεύθερα.