Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Θα μπορούσε να ήταν μια μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή


Ηταν το δεύτερο καλό νέο σε μια σεζόν γεμάτη κακά μαντάτα. Μετά την «Χρυσές 11αδες» μεγάλη γιορτή στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία θα μπορούσε να είχε αναδειχθεί σε γιορτή – σημείο αναφοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου αν είχε προετοιμαστεί και προβληθεί σωστά, χθες είδαμε για πρώτη φορά μια σοβαρή απόπειρα απονομής βραβείων στο ποδόσφαιρο.

Η προσπάθεια πρέπει προφανώς να κριθεί με τη γνώση ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά και ότι, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε από την Superleague την τελευταία ώρα.

Πολύ εύκολα φτάνει κανείς στη διαπίστωση ότι θα μπορούσε να ήταν μια αυθεντική γιορτή του ποδοσφαίρου αν δεν είχε στηθεί τόσο πρόχειρα. Δίχως λαμπρότητα και σπατάλες, όπως επιβάλει η εποχή, αλλά με μαζική συμμετοχή και, κυρίως, με ανοιχτή μια μεγαλύτερη αίθουσα προς το κοινό, με αυστηρή, φυσικά, επιλογή.

Το χθεσινό πρώτο βήμα δημιουργεί την προοπτική να αποκτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα τις δικές του «Χρυσές Μπάλες». Και η προοπτική υπάρχει μόνο για έναν λόγο: επειδή υπάρχει η NOVA, η οποία νοιάζεται να προωθήσει το προϊόν, πάνω στο οποίο έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα η NOVA είναι η μόνη που νοιάζεται να δώσει μεγαλύτερη λάμψη στο προϊόν «ελληνικό ποδόσφαιρο», διότι μόνο αυτή νιώθει την ανάγκη να το πουλήσει σε περισσότερους πελάτες. Οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου δεν νοιάζονται καθόλου για την πληρότητα των γηπέδων στα οποία αγωνίζονται οι ομάδες τους. Η τηλεόραση να ‘ναι καλά και ο κόσμος…

Με πιο μαζική συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης των κορυφαίων, με απαίτηση να δίνουν το παρών όλοι οι τιμώμενοι και με την έξυπνη διαχείριση του ζητήματος «παρουσία κοινού», αυτή η εκδήλωση μπορεί να εξελιχθεί σε βραδιά των όσκαρ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρώτο βήμα ήταν σταθερό. Θα είναι όμως ένα βήμα στο κενό αν το πρωτάθλημα της Superleague δεν αρχίσει επιτέλους να βαδίζει με ρυθμό.