Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Επιτέλους, η Bayern επέστρεψε!


Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2010 στο ποδόσφαιρο. Η Bayern είναι στον τελικό του Champions League στη Μαδρίτη. Πέτυχε κάτι που ούτε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ φανταζόταν. Σε ένα από τα άρθρα του στην «Εξέδρα των Σπορ» ο επίτιμος πρόεδρος της Bayern έγραφε, στην αρχή της περιόδου, σχετικά με τις προσδοκίες του από τον σύλλογο στην χρονιά της αποχώρησής του από την θέση του ενεργού προέδρου. Κι ενώ διατύπωνε στο χαρτί την πολύ μεγάλη εκτίμηση που τρέφει στη δουλειά του Λουίς Φαν Γκαλ και στην αξία των Ριμπερί και Ρόμπεν, δεν έκρυβε ότι δεν περίμενε να δει την αγαπημένη του Bayern να περνά πολλές πίστες στο Champions League. Πριν από μερικές ημέρες, όταν έκανε μια σύγκριση της σημερινής με την ομάδα του 2001 ο «Κάιζερ» πάλι φανέρωσε την εκτίμησή του ότι η ομάδα του Φαν Γκαλ δεν είναι έτοιμη για σπουδαία πράγματα. Η Bayern όμως τον διέψευσε και έφτασε πανηγυρικά στον τελικό της Μαδρίτης.

Δεν θα διαβάσετε πολλά στα ελληνικά media για την ομάδα του Μονάχου. Η Bayern δεν είναι συμπαθής στους Ελληνες και δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής από τον ελληνικό Τύπο. Αυτό ήταν το παράπονό μου από πιτσιρικάς, από τον καιρό που δυσκολευόμουν να βρω πληροφορίες για την ζωή της μόνης ξένης ομάδας που υποστήριζα φανατικά.

Στις αρχές της 10ετίας η Bayern επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, το συντηρητικό οικονομικό πλάνο, αυτό που της έδινε μια σιγουριά ότι δεν θα βρεθεί υπερχρεωμένη μετά από μερικά χρόνια. Αυτό επέλεξαν οι οπαδοί της, αυτό επέλεξε η διοίκησή της. Κι ας αντιλαμβάνονταν ότι τότε ήταν η στιγμή για να ανεβάζει τη δημοτικότητά της η Bayern και να δυναμώσει πολύ το brand name της στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Η Bayern διάλεξε να πάει από τον δύσκολο δρόμο, με συνέπεια να λείψει από την Ευρώπη για περίπου μια 10ετία. Η οικονομική κατάστασή της όμως είναι ασύγκριτα καλύτερη από αυτή της Man. United, που ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες στη διάρκεια της 10ετίας για να εξασφαλίζει την παρουσία της στους τελικούς γύρους του Champions League. Ποιος είχε πιο πολύ δίκιο; Θα το απαντήσει η ιστορία της επόμενης 5ετίας.