Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

Ευτυχισμένο το 2008; To Q&A για την ΑΕΚ


Αν επιχειρούσα να φτιάξω το top 5 των ερωτήσεων που μου απευθύνετε, η «μπορεί να πάρει η ΑΕΚ το πρωτάθλημα;» θα ήταν ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς. Εχω καθυστερήσει να την απαντήσω σε πολλούς. Δεν έχω όμως αλλάξει άποψη. Θα επαναλάβω όσα είχα πει και γράψει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν αποχώρησα από τη SportDay. Επιχείρησα πάντως ένα Q&A, με την ελπίδα ότι θα απαντήσω σε όλα όσα με ρωτάτε σχετικά με την ΑΕΚ.

Τι παραπάνω έχει σε σύγκριση με την «περσινή» ΑΕΚ; Εναν παραπάνω παίκτη – κλάση: τον Ριβάλντο. Εναν επιθετικό με γκολ: τον Μπλάνκο. Εναν επιθετικό μπακ: τον Εντσον Ρατίνιο. Τον Δέλλα υγιή. Τον Παπασταθόπουλο πιο έτοιμο. Διαθέτει κι άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οχι όμως της κατηγορίας «κάνουν τη διαφορά». Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Τι λιγότερο έχει σε σύγκριση με τον «περσινή» ΑΕΚ; Υστερεί σε σχέδιο και σε ενθουσιασμό. Στα περσινά παιχνίδια γινόταν πιο συχνά και συστηματικά κατανοητό το σχέδιο του προπονητή. Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της σεζόν ο Σέρα Φερέρ δίνει την εντύπωση ότι ακόμη ψάχνεται. Αλλαξε διάταξη, αλλάζει πρόσωπα, αλλάζει θέσεις. Και ακόμη δεν έχει καταφέρει να «διώχνει» τον κόσμο από το ΟΑΚΑ γεμάτο εικόνες επιθετικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ δυσκολεύεται να ανεβάσει την ποιότητα του θεάματος που παρουσιάζει. Δυσκολεύεται περισσότερο να αποκτήσει διάρκεια απόδοσης σε υψηλό επίπεδο. Η απουσία του ενθουσιασμού είναι συνέπεια της πίεσης που αισθάνονται όλοι (από τους φροντιστές μέχρι τον τελευταίο θεατή στο ΟΑΚΑ). Της πίεσης που προκαλεί η επιθυμία για τον τίτλο.

Χρειάζεται μεταγραφές; Εννοείται. Αν θέλει να ανεβάσει το ποσοστό των πιθανοτήτων της για τίτλο, η ΑΕΚ πρέπει να βάλει στο ρόστερ κι άλλες ποιοτικές λύσεις. Εναν φορ με τα χαρακτηριστικά του Σαλπιγγίδη. Εναν χαφ με ικανότητα σε δημιουργία και εκτέλεση. Τώρα πια η ΑΕΚ έχει ξαναμπεί στην εποχή της αναζήτησης ποιοτικών λύσεων. Το ζήτημα είναι πλέον ποιοτικό. Οχι ποσοτικό. Η ΑΕΚ δεν καίγεται για κεντρικό αμυντικό. Πίσω από τον Δέλλα και τον Παπασταθόπουλο υπάρχει ο Ενσαλίβα.
Εχει φέτος περισσότερες πιθανότητες για τίτλο; Η ΑΕΚ έχει έναν επιπλέον παίκτη – κλάση, έχει περισσότερους καλούς ποδοσφαιριστές, μεγαλύτερο βάθος. Αυτός που την καθοδηγεί όμως δεν έχει πολύ καθαρό κεφάλι. Κι αν δεν το καθαρίσει σύντομα, η ΑΕΚ θα έχει πρόβλημα. Δηλαδή απώλειες βαθμών.
Στα δικά μου μάτια η ΑΕΚ θα έχει περισσότερες από πέρσι πιθανότητες για τίτλο αν το τέλος του πρώτου γύρου τη βρει στο +/- 3 από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Αυτό δείχνει η πορεία της στον α’ και το πρόγραμμα του β’ γύρου.

Η μεγαλύτερη απορία μου για την ΑΕΚ; Ο Φερέρ. Αν μπορούσα να μαντέψω πώς θα διαχειριστεί τις επόμενες κρίσεις που θα συναντήσει, δηλαδή ποιον Φερέρ θα συναντούν οι ποδοσφαιριστές μετά τα επόμενα αρνητικά αποτελέσματα, θα γινόμουν σοφότερος. Θα μπορούσα μάλιστα να ρισκάρω πρόβλεψη για τη θέση της ΑΕΚ στο βάθρο του πρωταθλήματος.

Είναι η ΑΕΚ το φαβορί; Φαβορί δίχως προπονητικό κέντρο και δυνατή έδρα δεν γίνεται.