Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Η καλύτερη προοπτική για τον ΠΑΟΚ


Στις 3 του περασμένου Σεπτέμβρη παρέλαβε τον φτωχότερο – σε ρόστερ – ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών. Ενα σύνολο ποδοσφαιριστών που δεν έμοιαζε καθόλου με ομάδα και είχε κάνει πολύ κακή εκκίνηση στη σεζόν, σε φιλικά και επίσημα παιχνίδια. Οι 5 σερί νίκες του αήττητου στην Τούμπα ΠΑΟΚ έρχονται ως επιβεβαίωση της πεποίθησης ότι ο Φερνάντο Σάντος είναι προπονητής πολυτελείας για μια ελληνική ομάδα. Η ποιότητά του δεν είναι συμβατή με την ποιότητα των περισσότερων ελληνικών ομάδων.
Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να μην κάψει τον Φερνάντο Σάντος; Απαντώ σε αυτή την ερώτηση για να δώσω απάντηση στο ερώτημα – σλόγκαν που μου απευθύνετε, αν ο Σάντος μπορεί να φτιάξει μεγάλο ΠΑΟΚ. Οι δρόμοι είναι δύο: ποιοτικές μεταγραφές ή δημιουργία μιας νεανικής ομάδας.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν έχει καταφέρει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα του ΠΑΟΚ. Προσπαθεί πολύ, αντλεί δύναμη από τη συμμετοχή των ΠΑΟΚτσήδων, φέρνει κοντά του ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να δωρίσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να βοηθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Ολα αυτά όμως δεν δίνουν προοπτική ουσιαστικής ανάκαμψης και προόδου. Ο «Ζαγόρ» ψάχνει επενδυτή, το γήπεδο δίνει ευκαιρία επένδυσης, αλλά αυτή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Και αν ο Σάντος το ερχόμενο καλοκαίρι δεν δει να δημιουργούνται συνθήκες για να κάνει πρωταθλητισμό, θα το ξανασκεφτεί.
Οσο δεν εμφανίζεται ο επενδυτής, η επιλογή είναι μονόδρομος: νεανική ομάδα. Για να αρχίσει όμως να τη δημιουργεί ο Πορτογάλος χρειάζεται ενθάρρυνση. Οχι μόνο από τον Ζαγοράκη αλλά από την κοινωνία των φίλων του ΠΑΟΚ. Ο Σάντος πρέπει να ενθαρρυνθεί για να προωθήσει όσους αξιόλογους πιτσιρικάδες έχει εντοπίσει. Και ο ΠΑΟΚ πρέπει να φροντίσει για ένα νέο παιδομάζωμα, σαν αυτό που είχε κάνει ο Κωστίκος. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Είναι όμως ο μόνος με όραμα. Ο μόνος που μπορεί να ψήσει τον Σάντος να μείνει στην Τούμπα. Ο μόνος που μπορεί να ψήσει τους ΠΑΟΚτσήδες ότι θα ξαναδούν μια μεγάλη ομάδα στην Τούμπα.