Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Η μεγάλη απόφαση της Θάνου


Η Κατερίνα Θάνου είναι μπροστά σε μια απόφαση που θα σημαδέψει για δεύτερη φορά την αθλητική καριέρα της. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BBC σκέφτεται να μηνύσει την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην περίπτωση που η ΔΟΕ αποφασίσει να μην της απονείμει το χρυσό μετάλλιο των 100 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ.
Ο δικηγόρος που την εκπροσωπεί ισχυρίζεται ότι η Θάνου απαιτεί το μετάλλιο και δηλώνει στο BBC ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα εξετάσουμε την προοπτική των δικαστικών κινήσεων».
Τα μέλη της ΔΟΕ, τα σημαντικά πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας του αθλητισμού, οι παράγοντες του αντι-ντόπινγκ στέλνουν εδώ και μήνες προς τη Θάνου το μήνυμα να μην διεκδικήσει το μετάλλιο της Μάριον Τζόουνς. Τούτο σημαίνει ότι αν επιμείνει, η Θάνου θα βάλει τον εαυτό της για δεύτερη φορά στη δύσκολη θέση. Θα ξανακούσει όσα την πόνεσαν, θα γίνει πάλι αντικείμενο χλευασμού.
Η πρώτη ανάγνωση αυτής της εξέλιξης δημιουργεί στον παρατηρητή την εντύπωση ότι η Θάνου έχει περισσότερα να χάσει από όσα είναι πιθανό να κερδίσει. Οσοι θα της αναγνωρίζουν αύριο το μετάλλιο, αν αυτό της απονεμηθεί, της το αναγνωρίζουν και σήμερα. Και τη βλέπουν με συμπάθεια. Οσοι όμως δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα να το παραλάβει, θα φωνάξουν με μεγαλύτερη ένταση αν τη δουν να το παραλαμβάνει ή αν τη δουν να το διεκδικεί δικαστικά.
Ο δικηγόρος Γρηγόρης Ιωαννίδης δηλώνει ότι το κίνητρο της πελάτισσάς του στην υπόθεση αυτή είναι το αίσθημα της αδικίας. Η Θάνου αισθάνεται αδικημένη από τον Τύπο και την παγκόσμια κοινωνία του αθλητισμού. Αδικημένη από τη συμπεριφορά της οποίας έτυχε μετά το 2004. Αυτή η συμπεριφορά δεν πρόκειται να αλλάξει αν της παραδοθεί το μετάλλιο. Το αντίθετο. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει χειρότερη. Αισθάνεται έτοιμη να την αντιμετωπίσει; Αν ναι, ξέρει αν αξίζει να επιμείνει να ζητά το μετάλλιο.