Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Νέα μόδα, οι interactive τσαμπουκάδες


Δεν είχε τύχει να δω το βίντεο – σουβενίρ των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το παιχνίδι με τον Αρη. Αυτό είναι το soft υλικό, το οποίο είναι κρεμασμένο στο ΥouTube. Υπάρχει και ένα πιο σκληρό, το οποίο κυκλοφορεί μέσω email. Το σκληρό video συνοδεύεται από τη διήγηση ενός Σέρβου, με την αναφορά ότι «η ελληνική Αστυνομία έκανε το λάθος να μας ξενερώσει. Θέλαμε να επισκεφθούμε το πρωί το νεκροταφείο των Σέρβων στρατιωτών στον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα να περάσουμε την ημέρα πίνοντας στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί έκαναν το λάθος να μας κρατήσουν στα σύνορα μέχρι το απόγευμα. Μας άφησαν μόνο δύο ώρες πριν από το παιχνίδι. Μας εκνεύρισαν. Ας πρόσεχαν. Και λίγα έπαθαν».
Η μόδα στις ανησυχητικές διαπιστώσεις σε θέματα αθλητικής βίας είναι αυτή που σχετίζεται με τις συνέπειες της τεχνολογικής εξέλιξης. Οι κάφροι βιντεοσκοπούν τους τσαμπουκάδες, τους «κρεμούν» στα sites, οι πιτσιρικάδες βλέπουν τα φιλμάκια με τα ανδραγαθήματα των παλικαριών και τα αντιλαμβάνονται ως παραδείγματα προς μίμηση. Οι κάφροι ανταλλάσσουν βίντεο, ύβρεις και προκλήσεις. Και είναι ζήτημα χρόνου να πολλαπλασιαστούν οι τσαμπουκάδες στους δρόμους. Τα νέα προϊόντα που γεννούν οι interactive τσαμπουκάδες στο internet, το νέο trend σε Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία, Γερμανία, Ολλανδία.

* Στη φωτογραφία ο αστυνομικός Νεμπόισα Στάρτσεβιτς έχει μόλις ξεφύγει από τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα και πυροβολεί στον αέρα για να τους απομακρύνει. Δέχθηκε επίθεση στην εξέδρα, στο ματς του Ερυθρού Αστέρα με την Χάιντουκ Κούλα.