Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Μια τυχαία εμπορική επιτυχία



Εγινε τυχαία, όχι με σχέδιο. Το εορταστικό πείραμα πάντως δείχνει επιτυχημένο. Τουλάχιστον στον τομέα της προσέλευσης θεατών. Η 14η αγωνιστική ήταν η δεύτερη πιο εμπορική ημέρα της Super League.

Τα 66.835 εισιτήρια των αγώνων του Σαββατοκύριακου είναι η δεύτερη καλύτερη εικόνα εξέδρας στη σεζόν 2007-’08. Και επιτρέπει, σε όσους έχουμε την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν ξέρει να προωθήσει και να εκμεταλλευτεί σωστά το προϊόν του, να ισχυριζόμαστε ότι οι θεατές θα ήταν πολύ περισσότεροι αν αυτά τα παιχνίδια είχαν συνδυαστεί με εορταστικά events.

Πού να βρεις χώρο για events στα ελληνικά γήπεδα; Αυτή είναι μια άλλη, πιο πικραμένη ιστορία. Ποιος νοιάζεται να επεξεργαστεί τα ευρήματα του πειράματος, να προχωρήσει σε ανάλυση των στοιχείων, να προβληματιστεί πάνω σε αυτά και να φτιάξει με αυτή τη σοφία το καλεντάρι της επόμενης σεζόν;

Ο τζίρος των καταστημάτων που πωλούν τα αυθεντικά προϊόντα των ομάδων στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου δείχνει ότι οι μάνατζερ των ΠΑΕ δεν έχουν ακόμη πιάσει το νόημα. Το merchandising, το οποίο την τελευταία 15ετία αποτελεί μια εκ των βασικότερων πηγών εσόδων των ευρωπαϊκών clubs, παραμένει υποανάπτυκτο. Στην εποχή της adsl η ελληνική ποδοσφαιρική αγορά επιμένει να αναπτύσσεται με ταχύτητα dial up.

Κι όταν έρχεται η ώρα των μεταγραφών, οι φίλαθλοι ακούν και πάλι τα παράπονα των παραγόντων για την έλλειψη εσόδων, η οποία τους αναγκάζει να μην επενδύσουν πολλά στην ενίσχυση του ρόστερ.

Μια πολύωρη συζήτηση με ορισμένους από τους πιο σύγχρονους Ελληνες ατζέντηδες ποδοσφαιριστών έκλεισε με αναστεναγμούς και τη ρητορική ερώτηση: πότε θα γίνουμε ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό έδαφος;