Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μια απεργία παλαιάς τεχνολογίας...



Αυτή η απεργία είναι πράγματι πιθανόν να αποδειχθεί ιστορική. Διότι είναι μια απεργία της παλαιάς τεχνολογίας του Τύπου, η οποία είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί ικανή να δώσει την χαριστική βολή στον Τύπο της προηγούμενης τεχνολογίας και να ευνοήσει τα new media, τον ψηφιακό Τύπο όσο εκείνος δεν φανταζόταν.

Από το πρωί, που ο παλαιάς τεχνολογίας, ο παραδοσιακός Τύπος (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο) απεργεί, τα websites βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Media groups, τα οποία κατέχουν δεκάδες sites, και συγκεντρώνουν άθροιστικά περισσότερους από 6 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες το μήνα, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Στην εποχή που όλο και περισσότερο ο μέσος άνθρωπος επιλέγει τα ψηφιακά μέσα και τα προτιμά έναντι των παραδοσιακών, όπως δείχνουν οι έρευνες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από το πρωί μένουν "κλειστά", δίχως ενημέρωση, μόνο τα sites που ανήκουν σε μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Μοναδικό φαινόμενο, καθαρά ελληνικό, να δουλεύουν τα μισά σε βάρος των άλλων μισών. Κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα με τους τηλεοπτικούς ή τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ούτε με τις εφημερίδες.

Στην αντίληψή μου, αυτή είναι η τελευταία μεγάλη απεργία του Τύπου. Διότι οι επόμενες δεν θα έχουν μεγάλο νόημα. Τα παραδοσιακά media θα έχουν μειωθεί, τα new media θα έχουν ακόμη περισσότερο εξαπλωθεί. Ηδη σήμερα ο μέσος Ελληνας κάτω των 45 ετών δεν καταλαβαίνει καν ότι απεργούν τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν τον αφήνει το pc του και το κινητό του τηλέφωνο να το καταλάβει. Σε λίγο καιρό δεν θα το μαθαίνει καν. Διότι αυτή η απεργία θα πετύχει να μειώσει τον αριθμό των παραδοσιακών μέσων. Σε λίγο θα είναι τόσο λίγα, που κανείς δεν θα αισθάνεται αν λειτουργούν ή απεργούν.

Αν τα new media έπρεπε να πληρώσουν τα παραδοσιακά, για να μείνουν αυτά κλειστά, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός μεταφοράς της σημσσίας που δίνουν οι πολίτες στα μέσα, και να στραφούν περισσότεροι αναγνώστες - ακροατές - θεατές στα ψηφιακά, θα πλήρωναν, τα new media πάρα πολύ ακριβά για να πετύχουν αυτό το φαινόμενο, το σημερινό, την τετραήμερη σιγή κάθε παραδοσιακού μέσου. Τούτες τις ώρες οι παραδοσιακοί αναγνώστες - ακροατές - θεατές ανακαλύπτουν sites, ψηφιακές εφαρμογές, web tv, web radio, ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Αυτή ναι, είναι μια ιστορική απεργία.