Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ

Η είδηση σοκάρει. Η κατάληξη όμως ήταν αναμενόμενη. Την ΑΕΚ, στο μπάσκετ, είχαν φροντίσει να την απαξιώσουν όλοι. Κι αυτό που της συνέβη, ο υποβιβασμός ήρθε ως φυσική συνέπεια.

Εγραψα στην «Εξέδρα» την πρώτη μου σκέψη πάνω σε αυτό. Θα ήθελα πολύ να έχω την άποψη όσων παρακολούθησαν πιο στενά αυτά που συνέβησαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών στην ΑΕΚ. Διότι αυτή η ιστορία είναι πολύ διδακτική. Και δυστυχώς θα τη βρούμε, την επανάληψή της, πολλές φορές μπροστά μας στον μαζικό αθλητισμό, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό.


Φυσική συνέπεια ο υποβιβασμός της ΑΕΚ

Συνέβη. Για πρώτη φορά στη ζωή της η ΑΕΚ του μπάσκετ υποβιβάστηκε. Συνέβη την εποχή που ζει δίχως χορηγό, υποστηρικτή, χρηματοδότη. Συνέβη στην εποχή που αναγκάστηκε να ζει μόνο με την οικονομική ενίσχυση των «απλών» υποστηρικτών της ομάδας, των οπαδών. Σε μια εποχή που ο επαγγελματικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, ομαδικός και ατομικός, περνούν πολύ δύσκολα, τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Αυτό που συνέβη φέτος με την ΑΕΚ είναι βέβαιο ότι συμβαίνει και θα συμβεί σε όσες ομάδες, του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου, δεν καταφέρουν να δημιουργήσουν την προοπτική να ζουν από τα έσοδά τους και να τροφοδοτούν τις ομάδες με παίκτες που θα κοστίζουν φτηνά επειδή θα έχουν καλλιεργηθεί εντός του συλλόγου από μικρή ηλικία. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της, στο μπάσκετ, πολύ δύσκολες στιγμές. Και δεν θα τα καταφέρει δίχως την ενεργή και μαζική υποστήριξη των οπαδών της. Περίπου το ίδιο είναι πιθανό να της συμβεί στο ποδόσφαιρο αν οι οπαδοί της δεν ενεργοποιηθούν εγκαίρως για να πάρουν την ΑΕΚ στα χέρια τους.