Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Πιστέψτε το, Ελληνες: ο πρόεδρος της Ριζούπολης ξαναγίνεται πρόεδρος της Superleague!

Το παρακάτω είναι το κείμενο των σκέψεών μου πάνω στην ανατριχιαστική πληροφορία της υποψηφιότητας Κανελλόπουλου για την προεδρία της Superleague. Το κείμενο δημοσιεύτηκε σήμερα στην "Εξέδρα" και, με μεγάλη μου ανακούφιση, διαπιστώνω ότι βρίσκει απήχηση. Οχι μόνο ανάμεσα στους φιλάθλους, αλλά και ανάμεσα σε πρόσωπα της διοίκησης του ποδοσφαίρου. Διότι ευτυχώς υπάρχουν κανονικοί άνθρωποι και στο ποδόσφαιρο.





Πιστέψτε το, Ελληνες: ο πρόεδρος της Ριζούπολης ξαναγίνεται πρόεδρος της Superleague!

Είναι στιγμές που το μυαλό αδυνατεί να επεξεργαστεί την πληροφορία που δέχεται. Συμβαίνει μάλλον από ένστικτο, για να προστατευτεί ο εγκέφαλος, να μην καεί. Το μυαλό, η νοημοσύνη του ποδοσφαίρου κινδύνευσε να καεί χθες στο άκουσμα της είδησης ότι ο Θανάσης Κανελλόπουλος είναι όχι απλώς ένας υποψήφιος για την προεδρία της Superleague, αλλά το μεγάλο φαβορί. Όχι, δυστυχώς, δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για ράδιο αρβύλα. Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ της εποχής της Ριζούπολης, της εποχής της έξαρσης της γηπεδικής βίας, της εποχής του τηλεοπτικού μπάχαλου του ποδοσφαίρου, ο Θανάσης Κανελλόπουλος, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, έχει εμφανιστεί σε δικαστήριο για να καταθέσει υπέρ κατηγορούμενων που βαρύνονταν με την κατηγορία ότι πλαστογράφησαν την υπογραφή του για την ανάθεση έργων, είναι φαβορί για την προεδρία της Superleague.
Είναι στιγμές που αναρωτιέται ο παρατηρητής του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέχρι πού μπορεί να φτάσει η υποκρισία σε αυτό τον τόπο. Στιγμές που κανείς θυμάται τις βαρύγδουπες διακηρύξεις ιδεών για το ποδόσφαιρο που είχαν κάνει πριν από τέσσερα χρόνια οι εμπνευστές και ιδρυτές της Superleague. Τότε που, ανάμεσα στα άλλα, δήλωναν αποφασισμένοι να αλλάξουν τη σελίδα του ποδοσφαίρου και να τη γράψουν με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες για την οργάνωση και τη διοίκηση των αρχών του αθλήματος.
Αυτή είναι η πρόταση που έχουν να κάνουν οι επιχειρηματίες που επενδύουν, όπως ισχυρίζονται, στο ποδόσφαιρο αυτή την εποχή. Αλλάζει ο Μανολιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς. Ξαφνικά όλοι οι πρωταγωνιστές της διοίκησης του ποδοσφαίρου πατούν Ctrl+Alt+Delete, κάνουν επανεκκίνηση και συγχρόνως διαγραφή όλων των αρχείων, κανονικό reset, ώστε να διαγράψουν τα πάντα από τη μνήμη του ποδοσφαίρου. Και έχουν την εντύπωση ότι θα κάνει το ίδιο η κοινωνία του ποδοσφαίρου. Ότι θα ξεχάσουν οι ποδοσφαιρόφιλοι όπως ξεχνούν αυτοί.
Σύμφωνοι, προφανώς υπάρχει κίνητρο για να ξεχάσει η σημερινή ΕΠΟ ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της Superleague ήταν συμπαραστάτης της προηγούμενης ΕΠΟ. Πιθανόν να βρεθεί κίνητρο για να ξεχάσει ο σημερινός Παναθηναϊκός ότι ο εν λόγω ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ που επέτρεψε και άφησε ατιμώρητο το αίσχος της Ριζούπολης. Αντίστοιχο κίνητρο ενδεχομένως να βρει και η ΑΕΚ, η οποία άλλωστε πάσχει και από απώλεια μνήμης. Αν την ρωτήσουν βεβαίως. Κίνητρο ενδεχομένως να δοθεί και στον σημερινό ΠΑΟΚ για να ξεχάσει αυτός όσα χρέωνε ο παλιός ΠΑΟΚ στον τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ (από το 2001 έως το 2005) και σημερινό υποψήφιο πρόεδρο. Κίνητρο βρήκε και ο Ολυμπιακός Βόλου για να τον βάλει, τον Κανελλόπουλο, ξαφνικά αντιπρόεδρο ώστε να αποκτήσει δικαίωμα υποψηφιότητας. Κίνητρο, λέγεται, θα βρει και ο Ολυμπιακός κι ας μην μετράει πλέον πολύ ο λόγος του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος είχε «κατεβάσει», υποστηρίξει και εκλέξει τον Κανελλόπουλο στο παρελθόν.
Διάβαζα προχθές στην «Εξέδρα» ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ σκέφτεται να καταργήσει την Superleague. Η καλύτερη ιδέα είναι να αυτοκαταργηθούν όλοι. Διότι δεν είναι μόνο ότι στερούνται οράματος για το ποδόσφαιρο. Είναι και ότι πλέον δεν ξέρουν ούτε να μας κοροϊδέψουν, όλους εμάς που παρακολουθούμε το παιχνίδι. Πριν από τέσσερα χρόνια βρήκαν μια έξυπνη ιδέα, έγραψαν στα λατινικά το όνομα του πρωταθλήματος, το έντυσαν και με μπλε πανιά, μας κούνησαν και τα σεντόνια, όπως κουνούσαν κάποτε τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, και μας έριξαν το παραμύθι της επανεκκίνησης του πρωταθλήματος, η οποία θα έφερνε καθαρό, αξιόπιστο παιχνίδι δίχως βία. Σήμερα νιώθουν ότι δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσουν να μας παραμυθιάσουν. Ότι δεν έχουμε πλέον ούτε κουράγιο να αντιδράσουμε, ότι θα ανεχθούμε τα πάντα. Πιθανόν να έχουν δίκιο. Να δούμε όμως πόσοι θα είναι αυτοί που θα αγοράζουν το προϊόν έτσι όπως το έχουν καταντήσει.
Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η θέση της Nova στην υπόθεση αυτή. Πώς θα ακούσει την πρόταση της Superleague ο αιμοδότης της. Αναρωτιέμαι πότε θα νιώσει η Nova το μέγεθος της δύναμής της ώστε να επιβάλει επιτέλους την βελτίωση ενός τόσο κακού προϊόντος το οποίο αγοράζει τόσο μα τόσο ακριβά.