Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

To "Manual" στη "Βιβλιοθήκη" της "Ε"

Σε αυτή την κριτική – παρουσίαση – πρόταση του «Σκίσε το manual» ήθελα να κάνω ξεχωριστή αναφορά. Η «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας» μου έκανε την τιμή να εντάξει το «Manual» στη λίστα με τα 30 βιβλία που πρότεινε ως δώρα για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Να το εντάξει στα «θαυμαστά ταξίδια στα κρυστάλλινα σύνορα της αυθεντικότητας».
Ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος και η Αντυ Δημοπούλου, που υπογράφουν τις κριτικές των βιβλίων που πρότειναν την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στους αναγνώστες της «Ελευθεροτυπίας» γράφουν για το «Manual»:

Βασίλης Σαμπράκος
Σκίσε το manual
εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Το πρώτο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου Βασίλη Σαμπράκου. Οπως γίνεται συνήθως, η αρχή περιλαμβάνει προσωπικά, βιωματικά στοιχεία. Λογικό και απολύτως αποδεκτό. Ο πρωταρχικός ρόλος τού δημιουργού κινεί τα νήματα. Η ιστορία που εμπνεύστηκε και έπλασε αφορά το φανταστικό πρόσωπο Δημήτρη Αλεξάνδρου. Αθλητικός δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας, παραγωγός ραδιοφώνου που αποφασίζει να κάνει το μεγάλο κόλπο. Να στήσει 11 αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου και να «παίξει» στον αέρα του ραδιοφώνου τις ηχογραφημένες συνομιλίες, τις επαφές με τα πρόσωπα που τον βοήθησαν να καθορίσει τα αποτελέσματα. Ο Σαμπράκος διηγείται έναν κακό εφιάλτη, ή μήπως όχι; Τα όσα περιγράφει, είναι ψίθυροι και δυνάμει δυσάρεστες αλήθειες.


Οι αναφορές και τα καλά λόγια των κριτικών βιβλίου είναι μια πολλή ευχάριστη έκπληξη για μένα. Δεν ήταν κάτι που περίμενα. Είναι κάτι μου με κάνει να νιώθω πολύ καλά που αποφάσισα να εκτεθώ με αυτό το μυθιστόρημα.