Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ενας έπαινος για το Manual

Το παρακάτω κείμενο είναι γραμμένο από τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα SportDay, στο φύλλο της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου.


«Σκίσε το manual»

Πιο επίκαιρο βιβλίο δεν θα μπορούσε να βγει στην αγορά από το πρώτο συγγραφικό έργο του Βασίλη Σαμπράκου με τίτλο «Σκίσε το Manual» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), το οποίο διάβασα σε δύο νύχτες. Η πλοκή του με... εξωθούσε να διαβάσω κι ένα ακόμα κεφάλαιο, διότι κυλούσε γρήγορα, με καταιγιστικό ρυθμό. Εχει απλή γλώσσα, ανθρώπινη και καθημερινή, κάτι που συχνά λείπει από το ελληνικό μυθιστόρημα.

Ο Βασίλης συνέλαβε την ιδέα να έχει ως ήρωα ένα δημοσιογράφο, διευθυντή εφημερίδας και παραγωγό ραδιοφώνου. «Ωραία», θα πείτε, «τι ιδιαίτερο έχει αυτό;». Μα το ότι αποφασίζει να κάνει ένα τεράστιο κόλπο, στήνοντας 11 παιχνίδια ελληνικού πρωταθλήματος, και να βγάλει εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο που δεν το κάνει για τα λεφτά, αλλά για να αποκαλύψει μέσω της εκπομπής του με μαγνητοφωνημένα ντοκουμέντα αυτό που όλοι συζητούν, αλλά κανείς δεν αποδεικνύει: πως όλα είναι βρόμικα. Εχει παλμό, έχει έντονους διαλόγους, έχει καλούς χαρακτήρες και πολλά πράγματα αποκωδικοποιούνται για τους πιο μυημένους.

Φυσικά, όπως λέει και ο ίδιος, «καμία σχέση δεν έχει το βιβλίο με τον πεντακάθαρο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου». Ενα καλό δώρο για όποιον σκέφτεστε πως αγαπάει το ποδόσφαιρο ή για όποιον απλώς αγαπάει ένα καλό μυθιστόρημα. Καλοτάξιδο, Βασίλη, και βάλε πλώρη για το επόμενο.