Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

CR, ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας του αθλητισμού στον κόσμο



Είχα, καιρό τώρα, αντιληφθεί ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο εξελίσσεται σε έναν εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματιών του αθλητισμού στην Ευρώπη. Εσχάτως διαπιστώνω ότι έχει ήδη πετύχει να γίνει το πιο hot όνομα της αγοράς του αθλητισμού παγκοσμίως. Εχει ήδη περίπου 11 εκατομμύρια περισσότερους «φίλους» στο facebook από οποιονδήποτε άλλο αθλητή παγκοσμίως. Μετράει περίπου 18,5 εκατομμύρια fans, με τον επόμενο, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να είναι στους 7,2 εκατ. θαυμαστές στο facebook και τον Μάικλ Τζόρνταν στους 7,1 θαυμαστές.

Ο «CR» έχει καταφέρει να ισοπεδώσει όλους τους σταρς του ποδοσφαίρου και όλων των άλλων αθλημάτων σε Ευρώπη και Αμερική. Κοιτάζει με κιάλια τον Λεμπρόν Τζέιμς, τον Φέντερερ και τον Ναδάλ, τον Φελπς, τον Μπολτ, τον Βαλεντίνο Ρόσι. Και ποιον; Τον Μέσι; Δεν υπάρχει καν στην 20αδα, διότι απλώς δεν έχει ασχοληθεί για να στήσει τον μηχανισμό προβολής της εικόνας του.

Στην φάτσα και τη φανέλα του Κριστιάνο έχει στηθεί μια βιομηχανία που του φέρνει, σύμφωνα με τους Ισπανούς, άνω των 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Ασπρα – μαύρα. Τα προϊόντα του προωθούνται παντοιοτρόπως, και φυσικά μέσω facebook, twitter, myspace, youtube. Εχει εμπορικό εκπρόσωπο σε κάθε σοβαρή αθλητική αγορά της Ευρώπης, σε Αμερική και Ασία.

Ο Κριστιάνο ξεκίνησε το εμπόριο νωρίς. Το εντυπωσιακό με αυτόν όμως είναι ότι δίνει την εντύπωση ότι παραμένει αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Αυτό δείχνουν οι επιδόσεις στο ισπανικό πρωτάθλημα. Αυτό δείχνει και το προχθεσινό τακουνάκι, στο ματς με την Ατλέτικο. Ο Ρονάλντο δεν έχει χάσει ακόμη τη χαρά του ποδοσφαίρου. Κι όσο το καταφέρνει, θα συνεχίσει να μαζεύει όλο το χαρτί.