Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Τα γενέθλια της "Εξέδρας"

Η «Εξέδρα των σπορ» βαδίζει από σήμερα στο τρίτο έτος της ζωής της. Το κείμενο που ακολουθεί, το οποίο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Εξέδρας» είναι νομίζω αρκετά κατατοπιστικό για τα βήματα της εφημερίδας στην διάρκεια των πρώτων δύο ετών της, για την σημερινή κατάσταση αλλά και την προοπτική της.

Δύο χρόνια «Εξέδρα». Σας ευχαριστούμε!
29/03/10

Σαν σήμερα πριν από 114 χρόνια ο Σπύρος Λούης έκοψε το νήμα στον μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια όλοι όσοι εργαζόμαστε στην «Εξέδρα των Σπορ» ξεκινήσαμε τον δικό μας μαραθώνιο, για να πάρουμε μια καλή θέση ανάμεσα στις καθημερινές αθλητικές εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. Με σύνθημα την επιθυμία μας να σας προσφέρουμε την καλύτερη θέση για να παρακολουθήσετε το αθλητικό παιχνίδι.

Δύο χρόνια μετά κοιτάζουμε πίσω με ικανοποίηση. Η «Εξέδρα», η πιο νεαρή από τις αθλητικές εφημερίδες, έχει καταφέρει να κάνει σταθερά βήματα καταξίωσης στη συνείδηση των Ελλήνων που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αφησε πίσω της μια πολύ καλή χρονιά, το 2009, στη διάρκεια της οποίας σημείωσε σημαντική αύξηση στην κυκλοφορία της και μπήκε στο 2010 με την προσδοκία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται, να βελτιώνει την εικόνα και το περιεχόμενό της καθημερινά.

Η «Εξέδρα» είχε την ατυχία να γεννηθεί στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Καταφέρνει όμως μέχρι σήμερα να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και να παρουσιάζει ανάπτυξη. Το 2009 έκλεισε με καλύτερες κυκλοφορίες από το πρώτο έτος της ζωής της. Το 2010 κυλά γι’ αυτήν με μεγαλύτερα έσοδα, από την κυκλοφορία και τη διαφήμιση, με σταθερή κυκλοφορία παρά την αύξηση της τιμής της, την ώρα που η ηλεκτρονική της έκδοση, το exedrasports.gr, έχει υπερδιπλασιάσει την επισκεψιμότητά της. Σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αθλητικού Τύπου, η «Εξέδρα» καταφέρνει σήμερα να συντηρεί τη δυναμική της στο χαρτί και να αυξάνει την ηλεκτρονική απήχησή της.

Φτάνοντας στα γενέθλιά μας θελήσαμε να ανταμείψουμε με κάποιο τρόπο τους αναγνώστες για την εμπιστοσύνη προς την «Εξέδρα». Ξεκινήσαμε πριν από περίπου έναν μήνα να σας μοιράζουμε αθλητικά δώρα συλλεκτικής αξίας. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, με δώρα ακόμη μεγαλύτερης αξίας. Για να πούμε, με αυτόν τον τρόπο, ένα «ευχαριστώ» προς όλους εσάς που μας εμπιστεύεστε για την αθλητική ενημέρωση και την ψυχαγωγία σας.

Η «Εξέδρα» έχει μπροστά της μια σειρά από μεγάλα στοιχήματα και προκλήσεις. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το περιεχόμενο και να προσφέρουμε καθημερινά ένα ποιοτικό έντυπο, το οποίο δεν καταργείται από το internet. Να σας παραδίδουμε καθημερινά ένα έντυπο που πληροφορεί, αναλύει, επιμορφώνει πάνω στον αθλητισμό, ψυχαγωγεί, ερευνά, αποκαλύπτει. Να σας προσφέρουμε το παιχνίδι από την καλύτερη θέση.

Οι άνθρωποι που εργάζονται για την «Εξέδρα» δεν ακούν συχνά «μπράβο». Διότι άπαντες προσπαθούμε καθημερινά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να διαβάζουμε και να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες σας και να παρουσιάζουμε την επόμενη ημέρα ένα καλύτερο έντυπο και ένα καλύτερο website. Σήμερα όμως είναι ημέρα για να ακούσουν «μπράβο». Διότι χάρη στη δουλειά τους η «Εξέδρα» έχει κερδίσει την εκτίμηση των αναγνωστών, της αγοράς και της κοινωνίας του ελληνικού αθλητισμού. Και καθημερινά κερδίζει έδαφος στη συνείδηση του Ελληνα φιλάθλου.

Μια σειρά από πληρωμένα και κατευθυνόμενα posts έχουν επιχειρήσει τον τελευταίο καιρό να δημιουργήσουν στρεβλή εικόνα για την πορεία της «Εξέδρας». Την εμφανίζουν σε πτώση και προβληματική κατάσταση, ενώ σήμερα έχει πιο αυξημένα έσοδα από ποτέ. Αυτό όμως «βολεύει» αυτούς που τους πληρώνουν τα posts. Αυτή την εικόνα θέλουν να δημιουργήσουν για την «Εξέδρα». Διότι υπάρχουν συμφέροντα που θίγονται από την ύπαρξη και την ανάπτυξη της «Εξέδρας». Την έχουν παρουσιάσει να αλλάζει χέρια και ιδιοκτήτες περισσότερες από δέκα φορές στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών. Διότι στην Ελλάδα δεν έχει κόστος ούτε το ψέμα, ούτε η φήμη, ούτε η «βρώμα», ούτε η ανακρίβεια, ούτε η παραπληροφόρηση.

Πριν από περίπου δύο χρόνια συγκεντρώθηκαν στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ορισμένοι εκ των καλύτερων αθλητικών δημοσιογράφων της νέας γενιάς για να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο, ποιοτικό, έγκυρο, ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό αθλητικό μέσο, το οποίο θα αποκτούσε την προοπτική να αποτελέσει ένα από τα πιο αξιόλογα μέσα αθλητικής ενημέρωσης στην Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Σήμερα έχουμε την ικανοποίηση που πηγάζει από τη διαπίστωση ότι βαδίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, την οποία χαράξαμε με πολύ κόπο, πολύ μεράκι και πολλή δουλειά. Εχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Συνεχίζουμε, με μεγαλύτερη δύναμη από ποτέ, αυτήν που αντλούμε από την εμπιστοσύνη των αναγνωστών μας. Αλλωστε εξαρχής μπήκαμε στον αγώνα με τη συνείδηση ότι τρέχουμε σε μαραθώνιο, όχι σε κούρσα της μιας ανάσας. Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη. Θα συνεχίσουμε να κοπιάζουμε για να σας προσφέρουμε το παιχνίδι από την καλύτερη θέση.