Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Τι κάνεις ρε μάγειρα Μανόλο; Τους έκαψες!»

Εγραψα τις σκέψεις μου, με αφορμή όσα του συμβαίνουν του Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό. Κάνω τις ίδιες σκέψεις με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τούτη την εποχή στην ΑΕΚ. Ο σύλλογος βρίσκει έναν Ισπανό προπονητή, τον φέρνει στην Ελλάδα και του ζητεί να δουλέψει ισπανικά, του αναθέτει ένα project το οποίο δεν τον κρίνει για την εικόνα που θα παρουσιάζει η ΑΕΚ στους πρώτους μήνες της δουλειάς του, αλλά ο περίγυρος και ο μικρόκοσμος εκεί, πέφτουν με τα μούτρα επάνω του για να τον κάνουν Ελληνα.

Γιατί τον έφερε η ΑΕΚ στην Ελλάδα τον Χιμένεθ; Για να τη μάθει να παίζει ισπανικά. Να της αλλάξει την ταχύτητα. Και τι κάνει ο Χιμένεθ; Προπονεί τους ποδοσφαιριστές ισπανικά. Σε υψηλή ένταση. «Τι κάνεις ρε μάγειρα; Κόψε λίγο, χαλάρωσε στις προπονήσεις, θα τους κάψεις», είναι η μέση αντίδραση του Ελληνα, που βλέπει τους παίκτες να σκάνε, να πέφτουν σαν τα κοτόπουλα. Μα αν ήταν να τον κάνεις Ελληνα τον Χιμένεθ, να του επιβάλλεις να δουλεύει με τον πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο, λούφα και παραλλαγή, γιατί τον έφερες; Γιατί να μην προσλάμβανε έναν δοκιμασμένο ντόπιο ή έναν από τους ξένους που έχουν γίνει Ελληνες; Θα της κόστιζε και λιγότερο…

Αντί να παρακαλάμε, οι Ελληνες, τον Βαλβέρδε να βγάζει αμυντικούς και να βάζει μπαλαδόρους, αντί να προσευχόμαστε να δουλεύει σε ισπανική ένταση ο Χιμένεθ και να μην γίνει ποτέ Ελληνας στις ιδέες για το ποδόσφαιρο, ορμάμε, οι Ελληναράδες, να τους αλλάξουμε. Και την επόμενη φορά που θα ξαναδούμε ισπανική ομάδα θα συμφωνήσουμε όλοι ότι «αυτοί ρε συ παίζουν σε άλλο επίπεδο, άλλης ταχύτητας ποδόσφαιρο».

Εύχομαι στον Βαλβέρδε και τον Χιμένεθ να αντέξουν. Οσο εύχομαι να συνεχίσει ο Κούπερ να απολαμβάνει τιμές αρχηγού στη Θεσσαλονίκη και να παραδίδει μαθήματα ποδοσφαίρου με τον Αρη. Μήπως γίνει το θαύμα και αρχίσουμε, οι Ελληνες, να καταλαβαίνουμε καλύτερα το ποδόσφαιρο.