Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"Η ΑΕΚ, ο Παππάς και ο Νοτιάς"

Αυτή, που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι μια επιστολή που μου έστειλε ένας αναγνώστης του blog, την οποία βρήκα, το λιγότερο, ενδιαφέρουσα, για να τη μοιραστώ με εσάς. Είναι μεγάλη, αλλά εκτιμώ ότι αξίζει τον κόπο της ανάγνωσης.

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια στο καινούριο μέσο.

Αιτία της επιστολής η ΑΕΚ όπως μαρτυρά ο τίτλος και η παράθεση κάποιων γεγονότων εμπλουτισμένων με προσωπικές ερμηνείες και πληροφορίες που προέρχονται από περιβάλλον ξένο με το ελληνικό αβανταδόρικο ρεπορτάζ.

Τί έκανε ο αποθεούμενος κύριος Πέτρος Παππάς που θέτει τελεσίγραφα και αναγνωρίζεται από παροικούντες την Ιερουσαλήμ ως "ο μόνος που έκανε το χρέος του";

Ο κύριος Παππάς λοιπόν, μας ενημέρωσε ότι αποχωρεί από την ΑΕΚ και μάλιστα έχοντας πάρει και ένα Κύπελλο υπό το μάναντζμεντ του.
Κατόπιν μας υπέδειξε ότι η μόνη λύση για την ΑΕΚ είναι οι Supporters στους οποίους παρέδωσε το 18% από το 34% που κατείχε, μένοντας με το υπόλοιπο 16% το οποίο θα "παραχωρηθεί μόλις εκλείψουν τα νομικά κωλύμματα" (!)
Και βγήκε λοιπόν τις προάλλες και ενημέρωσε τον κόσμο της ΑΕΚ διά των φερεφώνων του ότι έκανε το χρέος του "τα σκασε και για το Νοτιά" φέρθηκε αντρίκεια, αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά κλπ κλπ απειλώντας κιόλας μέσω "του προσωπικού δημοσιογράφου του" κυρίου Θ.Ακάλεστου, ότι θα μιλήσει και θα πεί πολλά εάν ο Νοτιάς δεν καλύψει το ποσοστό που του αναλογεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο κύριος Πέτρος Παππάς παραδίδει παραπάνω από το μισό ποσοστό του σε μια εταιρεία που μόλις συστάθηκε και έχει Αύξηση Κεφαλαίου εν εξελίξει (κατόπιν πολλών διεργασιών λόγω προχειρότητας εμφάνισης του εγχειρήματος) καλεί τον κύριο Νοτιά να καλύψει και το δικό του ποσοστό εξ ολοκλήρου, δηλαδή το 35% (διότι ούτε το θρυλούμενο 5% που παραχώρησε ο Νοτιάς στη holding έχει οριστικοποιηθεί).

Βάζει δηλαδή ο κύριος Παππάς το 16% από τα 3μιση εκατ. που απέμεναν και καλεί τον κύριο Νοτιά να βάλει το υπόλοιπο 35%, δηλαδή το 1εκατ. που λείπει από την εξίσωση του Αδαμίδη.
Προ ημερών πληροφορηθήκαμε από τα συμπαθή ΜΜΕ (ακόμη και η εφημερίδα στην οποία πλέον αρθρογραφείτε υπέπεσε στο ατόπημα) ότι ο κύριος Παππάς "κάλυψε και το ποσοστό του Νοτιά" και άφνου το ίδιο βράδυ επανεμφανίζεται το πρόβλημα, αφού το εκατομμύριο δε βρέθηκε ποτέ και η ομάδα θα έχει πρόβλημα εάν δεν πάει πιο πίσω διακανονισμούς και πιστωτές.Ο κύριος Νοτιάς λοιπόν, επειδή δεν είναι και τόσο αγλαός ώστε να μην καταλαβαίνει τί κάνει ο κύριος Παππάς διά του εντολέως του, ενημέρωσε ότι ούτε ο ίδιος θα καλύψει το ποσοστό του και τα χρήματα μπορούν να τα πάρουν από την μη πληρωμή του ενοικίου για το προπονητικό κέντρο των Σπάτων (για το οποίο εκτός του ότι κατηγορήθηκε ως ληστής ακόμη και εντός ΑΕΚ,δεν έχει καν παρευρεθεί σε εγκαίνια και δεν έχει ούτε μια φωτογραφία).

Προ 2 μηνών ο κύριος Νοτιάς είχε στείλει περί το 1,2 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση και 3ου γηπέδου στα Σπάτα, μαζί με κερκίδες κλπ.Τα χρήματα αυτά πήγαν στο προπονητικό κέντρο; Όχι ή δεν μας ενημέρωσε για κάτι τέτοιο ο κύριος Αδαμίδης.Αντιθέτως ο κύριος Αδαμίδης μας ενημέρωσε ότι η ΑΕΚ μέσω των Supporters αναζητεί νέο χώρο (!) στην ιστορική Νέα Φιλαδέλφεια για καινούριο (!) προπονητικό κέντρο "επειδή τα Σπάτα είναι μπλεγμένα με το ΣτΕ και θα αργήσουμε να στεγάσουμε τις ακαδημίες και τους ξενώνες εκεί".Στις 21/6 λοιπόν αλλάζει το καταστατικό των Supporters και εντάσσεται και ένα άρθρο το οποίο λέει ότι ο σκοπός της εταιρείας holding στην οποία παραχώρησε τις μετοχές του ο κύριος Παππάς, είναι η κατασκευή προπονητικού κέντρου "για την ΑΕΚ" όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ.

Πριν από αυτό βέβαια, ο κύριος Παππάς έχει παρατείνει την Αύξηση Κεφαλαίου της Εταιρείας και από 17/6 τη μεταθέτει για 1/7.Και για την 1/7 μας ενημερώνει ο κύριος Αδαμίδης ότι η ΣΑΠΠΟΡΤΕΡΣ Α.Ε. δεν μπορεί να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΠΑΕ επειδή τρέχει η...δική της αύξηση και συνεπώς τα 2,5 εκατ. ευρώ της αύξησης πρέπει να καλυφθούν από τους μετόχους.Μόνο που ο κύριος Παππάς δεν έχει πλέον το 34% και "καλύπτει το ποσοστό που του αναλογεί" όπως μας ενημερώνει το "φιλικό" προς τον μεγαλομέτοχο (!) αεκ365.gr δηλαδή το 16%.

Ο κύριος Νοτιάς από την άλλη έχει ένα 35% και το προπονητικό κέντρο για το οποίο δεν έχει πάρει τίποτα πίσω και εξακολουθεί να πληρώνει το δάνειο στη MARFIN μέσω της Μεσογαίας και για την αποπληρωμή του οικοπέδου (επίδικου οικοπέδου μεταξύ άλλων) και για την ολοκλήρωση των έργων.Ήλθε προ μηνός στην Ελλάδα, πήγε στο κέντρο όπου διαπίστωσε ότι 3ο γήπεδο και κερκίδες δεν υπάρχουν πουθενά διότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσουν τρύπες της διοίκησης Αδαμίδη. Κατόπιν όπως ο κύριος Παππάς ψάχτηκε και βρήκε τη λύση των Supporters, ψάχτηκε και ο κύριος Νοτιάς με διάφορους ανθρώπους που κινούνται εντός και εκτός ΑΕΚ παραθέτωντας και το πρόβλημα του προπονητικού κέντρου και της απορίας για το άρθρο 3 του καταστατικού των Supporters, αλλά και του μνημονίου που υπέγραψε ο κύριος Παππάς με τον κύριο Χατζηχρήστο στο δικηγορικό γραφείο του κυρίου Αλεξίου στον Πειραιά, με το οποίο αναίρεσαν το, υπογεγραμμένο από τον εκλεκτό του κυρίου Νοτιά Νίκο Θανόπουλο, μνημόνιο για κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, με απαραίτητη προϋπόθεση το γήπεδο να αριθμεί μίνιμουμ 30 χιλιάδες θέσεις.

Την ίδια στιγμή ο κύριος Νοτιάς είναι άκρως δυσαρεστημένος από τη διαχείριση και τις επιλογές της διοίκησης Αδαμίδη και άκρως ενοχλημένος από τις επιθέσεις του κυρίου Αδαμίδη σε παλαιότερες διοκήσεις και Προέδρους.Η διοίκηση Αδαμίδη ξεκίνησε με υποσχόμενα 6 εκατ. ευρώ από επενδυτές που ο κύριος Αδαμίδης θα έφερνε στην ΠΑΕ και θα διεύρυνε το μετοχικό σχήμα, επενδυτές που ουδέποτε ήρθαν στην ΠΑΕ και τα 6 εκατ. έμειναν στη φετινή χρήση ακάλυπτα.Ο κύριος Αδαμίδης μας είπε βέβαια ότι αυτά τα 6 εκατ. είναι οι "χαμένες χορηγίες λόγω της κρίσης και επειδή ο Θανόπουλος είχε προεισπράξει τα έσοδα από τους χορηγούς".Μισό λεπτό όμως: ποιά έσοδα είχε προσεισπράξει ο Θανόπουλος αφού η ΑΕΚ δεν είχε καν διαφήμιση στη φανέλλα και αναγκάστηκε και έβαλε τη Diners Club αντί του εξευτελιστικού ποσού των 250 χιλιάδων ευρώ;Ποιές άλλες χορηγίες είχε η ΠΑΕ ΑΕΚ ώστε να φθάνουμε στο ποσόν των 6 εκατ. ευρώ; Συνεπώς ο ισχυρισμός του κυρίου Αδαμίδη ήταν ολίγον τί έωλος κατά τον κύριο Νοτιά και ευθεία βολή για τον ίδιο.Η άποψη του κυρίου Νοτιά για τα ξεκατινιάσματα είναι πώς "ότι γίνεται στην εταιρεία πρέπει να μένει στην εταιρεία" και δεν ενδιαφέρει κανέναν αν η ΑΕΚ πλήρωνε τα κινητά στο προσωπικό και πόσο ενοίκιο πλήρωνε για τα διαμερίσματα των ποδοσφαιριστών.Αφορά του μετόχους, τη διοίκηση και κανέναν άλλον, πολλώ δε το κοινό και τους δημοσιογράφους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι οικονομικοί αναλυτές και δεν μπορούν να ερμηνεύσουν μια τέτοια μελέτη (έστω κι αν παρουσιάστηκε κατά παραγγελεία και με σκοπό να στοχοποιήσει συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα).

Καλείται λοιπόν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ο κύριος Νοτιάς να πληρώσει επιπλέον 1 εκατ. αρχικά για την περσινή χρήση και κατόπιν το ποσοστό του στην επικείμενη Αύξηση Κεφαλαίου στην οποία ΔΕΝ θα συμμετάσχουν οι Supporters.Σημειωτέον ότι η αρχική συμφωνία Νοτιά και Παππά όταν επιλέχθηκε να δοθεί το μάνατζμεντ στον τελευταίο, ήταν ότι οι μέτοχοι θα συνεισφέρουν μάξιμουμ από 2 εκατ. ευρώ το χρόνο έκαστος και η ομάδα θα πορευτεί με τα έσοδά της και τη συνδρομή πιθανών νέων επενδυτών.Αυτή τη στιγμή όμως του ζητείται το ποσόν των 4.5 εκατ. ευρώ τη στιγμή που ο κατά τα κυβερνητικά ΜΜΕ "ΤΑ ΣΚΑΣΕ" Πέτρος Παππάς με κάποιες αλχημείες αποχώρησε "διακριτικά" από την ΑΕΚ και έμεινε με το αρχικό ποσοστό του το οποίο θα μειωθεί κιόλας περισσότερο όταν εισχωρήσει στην ΠΑΕ και η εταιρεία holding του ιδίου.Γιατί θέλει να μειώσει το ποσοστό του ο κύριος Παππάς; Αφ'ενός για τους λόγους που εξηγήθηκαν πιο πάνω και αφ'ετέρου για το "θεματάκι" με τη Morgan Stanley και τις ενυπόθηκες ομολογίες, θέμα για το οποίο ως κουμάντο της ΠΑΕ, ενοχλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από στελέχη της Τράπεζας στο γραφείο του στο Μαρούσι και αντιπρότεινε "να κλείσει το θέμα με 1-1μιση εκατομμύριο" αντί των περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ που είναι το χρέος της ΠΑΕ ΑΕΚ στην Τράπεζα.Ασφαλώς ο κύριος Νοτιάς ενημερώθηκε από τον κύριο Νάσο Θανόπουλο για το ζήτημα, όπως ενημερώθηκε και για την πρόθεση του κυρίου Παππά να "εξαφανίσει" το δικό του ποσοστό μέσω της holding η οποία με αυξήσεις κεφαλαίου θα αφανίσει τα "μικροποσοστά" και θα καταστεί κυρίαρχος του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Ο κυρίαρχος του κεφαλαίου, αποφασίζει και για το γηπεδικό ζήτημα και ο κύριος (αφανής πάντοτε) μέτοχος της ΣΑΠΠΟΡΤΕΡΣ Α.Ε. είναι ο κύριος Παππάς ο οποίος πριμοδότησε την προσπάθεια με ένα ποσό της τάξεως των 600 χιλίαδων ευρώ επί συνόλου 1,3 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό που μάζεψαν οι Κασνακίδης και σια.Επί της ουσίας ο κόσμος συνεισέφερε με 300 χιλίαδες ευρώ, ο κύριος Παππάς 600 χιλιάδες και τα υπόλοιπα κυρίως οι κύριοι Γρυσμπολάκης και Μπρουσιανός.

Τα δικά μου συμπεράσματα από όλο αυτό το κατεβατό που μοιράζομαι μαζί σας, είναι ότι μαίνεται πόλεμος στην ΠΑΕ ΑΕΚ και ο κύριος Παππάς με αργές αλλά σταθερές κινήσεις "εξαφανίζει" όλους του μετόχους με σκοπό να μείνει κυρίαρχος μέσω της εταιρείας holding και να προχωρήσει το σχέδιό του για το γήπεδο της ομάδας, σχέδιο που εκπόνησε μαζί με τον κύριο Χατζηχρήστο και τον κύριο Τόγελο και αναφέρει ανέγερση γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια με χωρητικότητα και (αρκετά) κάτω από 30 χιλιάδες θέσεις και δυνητικά ανέργεση κλειστού γηπέδου μπάσκετ κλπ, στον επίδικο χώρο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ του πρώην εργοστασίου Μπριτάννικα.Την εύνοια της ερασιτεχνικής ΑΕΚ την απέκτησε μέσω των "δωρεών" μικροποσών στην Ερασιτεχνική αντί της τακτικής απόδοσης του 10%, ποσά που εν τέλει έφτασαν το 1 εκατ. ευρώ και η ερασιτεχνική τόσο περήφανα διαλαλεί ότι προήλθαν από δωρεές και όχι ταμειακές διευκολύνσεις.Εάν ο κύριος Παππάς ακολουθούσε την κανονική οδό και απέδιδε τα οφειλόμενα με τον ορθό τρόπο, τα χρήματα δε θα έφταναν ποτέ στα ταμεία της Ερασιτεχνικής αλλά στους πιστωτές με πρώτο και καλύτερο τον κύριο Παρασκευαϊδη και τον κύριο Ιωάννου του "Αβακα" αλλά και τον κύριο Ανατολιωτάκη, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις για παλαιότερες οφειλές και ταμειακές διευκολύνσεις.Επίσης ο κύριος Παππάς διά της ΣΑΠΠΟΡΤΕΡΣ Α.Ε. προτίθεται να οικοδομήσει και προπονητικό κέντρο με σκοπό να απεμπλακεί η ΑΕΚ από το χώρο του έτερου μεγαλομετόχου στα Σπάτα ή για να αποκτήσει ένα μοχλό πίεσης με σκοπό να περάσει η κυριότητα από τη ΜΕΣΟΓΑΙΑ στην καινούρια εταιρεία και να πάψει να ισχύει η δουλεία οικήσεως της ΑΕΚ στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων.Μη λησμονούμε άλλωστε ότι το buy out για το οποίο αφελώς συμφώνησε ο κύριος Νοτιάς άμα τη υπογραφή της συμβάσεως, ανέρχεται στο ευτελές για το ακίνητο ποσόν των 2,85 εκατ. ευρώ.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η κίνηση Παππά είναι win-win situation αφού και να μην προχωρήσει το σχέδιο είτε του γηπέδου είτε του χώρου που θα παραχωρήσει ο Δήμος για το αθλητικό κέντρο, ο κύριος Παππάς θα έχει αποχωρήσει αναίμακτα και αθόρυβα από τις υποχρεώσεις του στην εταιρεία και θα έχει βρεί την ηρεμία του που τόσο πολύ επικαλείται.Άλλωστε την "ενόχληση" που δέχτηκε στο γραφείο του, εν αλησμονήτω καιρώ καταλήψεων (όχι πάντως από τη "φιλική" Ορίτζιναλ 21) δεν την ξεχνά ούτε ο ίδιος ούτε και η θυγατέρα του.

Η σχέση του κυρίου Παππά με τον κύριο Χατζηχρήστο είναι γνωστή όπως και η σχέση του κυρίου Αδαμίδη με τον αφανή Πρόεδρο της Ερασιτεχνικής.Το θέμα μας δεν είναι ο Χατζηχρήστος ο οποίος κοιτάζει να χτίσει το γήπεδο ανεξαρτήτως χωρητικότητας εκεί που θεωρεί καλύτερα, αλλά ο κύριος Παππάς και οι μέθοδοι που μετέρχεται ενώ διαλαλεί εδώ και δύο χρόνια ότι φεύγει, παραχωρεί τις μετοχές του στον έναν ή τον άλλον, έμεινε από βλακεία ή πληρώνει αμαρτίες του Νικολαϊδη και του Θανόπουλου, ενώ είχε μπεί στην ΠΑΕ απλως για να βοηθήσει να έχει πληρώσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ όπως λέει ο κύριος Αδαμίδης.Και εν κατακλείδι, πόση τύχη μπορεί να έχει μια επιλογή Νοτιά για τη διοίκηση της ομάδος (εάν και εφόσον βρεθεί μια τέτοια) αντί του "ορφανού" Αδαμίδη; Διότι το βέβαιο είναι πως είτε ο κύριος Νοτιάς θα βρεί μια λύση και θα προσπαθήσιε να βρεί έναν δικό του administrator είτε θα αφήσει την ΠΑΕ στο έλεος του Αδαμίδη, του συμπαθούς Κασνακίδη και του παγωμένου κοινού της που δεν ανταπεξέρχεται στα εκβιαστικά μηνύματα των τελευταίων (πείτε μας τί ΑΕΚ θέλετε, χωρίς διαρκείας μεταγραφές δεν έχει, αν δε γίνετε μέλη των supporters μην περιμένετε πολλά από την ομάδα) και παρακολουθεί τις εξελίξεις ανενημέρωτος ή ενημερωμένος μόνο από τη μία πλευρά, αυτήν του "αποχωρήσαντα" μεγαλομετόχου και έχοντος το μάνατζμεντ της εταιρείας.