Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Επιτέλους, μια άνετη ευρωπαϊκή νίκη

Το σχόλιό μου για τον αγώνα ΑΕΚ - Σάλτσμπουργκ 3-0, που δημοσιεύτηκε στις 21/9 στη SportDay.

Την ημέρα της κλήρωσης, όταν μαθαίναμε ότι η ΑΕΚ θα έβρισκε στον δρόμο της τη Σάλτσμπουργκ και έλεγα -με βάση την εικόνα των Αυστριακών στο Ντόνεσκ απέναντι στη Σαχτάρ- ότι μια καλή ΑΕΚ θα νικούσε στο ΟΑΚΑ και θα έπαιζε την πρόκριση με πιθανότητες στo Σάλτσμπουργκ, δεν φανταζόμουν ότι θα αρκούσε μια μέτρια ΑΕΚ για να κάνει 3-0 στην Αθήνα. Τελικά μια προσεκτική ανασταλτικά ΑΕΚ ήταν αρκετή για να ξεκάνει τους Αυστριακούς. Διότι χωρίς σχέδιο, δίχως καλή κυκλοφορία, δίχως πολλές ευκαιρίες έφτασε στο 3-0 και αν ήταν πιο προσεκτική θα είχε βάλει και 4ο και 5ο γκολ.

Καλά μαντάτα, εκτός από το 3-0 που δίνει άνεση για τη ρεβάνς; Η αποτελεσματικότητα στις στημένες φάσεις, επιθετικά και ανασταλτικά. Το γκολ που έβαλε ο Αλβες, το οποίο τον βοήθησε να πάρει τα πάνω του ψυχολογικά και να κάνει μια καλή εμφάνιση, γεμάτη σιγουριά και δίχως κινήσεις εκνευρισμού με ή χωρίς την μπάλα. Τα «καθαρά δίχτυα» του Μάχο στο ντεμπούτο του. Δίχως ευκαιρίες να εντυπωσιάσει και με ένα-δύο λάθη, ο Αυστριακός κράτησε το μηδέν. Εκανε δηλαδή την αρχή για να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπαίκτες, τον προπονητή και την εξέδρα.

Τα ανησυχητικά νέα όμως είναι πιο σοβαρά. Κυρίως αυτή η επιμονή του Σέρα Φερέρ να παίζει δίχως σέντερ φορ. Μολονότι τους βλέπει να... κουτουλάνε έξω από την περιοχή, εκεί όπου γυρεύουν την μπάλα, ο Σέρα παιδεύει τον Ριβάλντο και τον Λυμπερόπουλο βάζοντάς τους στο 2 του 4-4-2. Ο Ισπανός άφησε άδεια την αντίπαλη περιοχή. Αδιανόητη ιδέα για έναν προπονητή που ζητούσε ανάπτυξη απ' τα άκρα. Οι αναγκαστικές αλλαγές ήταν εμπόδια. Παρ' όλα αυτά, με τον δουλεμένο ρόμβο του ο Φερέρ θα μπορούσε να βοηθήσει την ΑΕΚ να πατήσει περιοχή.

Επιπλέον ανησυχητική διαπίστωση; Στην εκκίνηση ο Ενσαλίβα δεν είναι Ζήκος. Δεν μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό, να παίξει σίγουρα και να βάλει υπομονή και κάλμα στην ανάπτυξη. Και επειδή χθες αυτό δεν κατάφερε να το κάνει ούτε ο Καφές, ο Φερέρ θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο μαζί τους. Διαφορετικά όποτε θα του λείπει ένας από τους 11-12 πολύτιμους, δηλαδή από αυτούς που δούλεψε όλο το καλοκαίρι, ο Ισπανός θα δυσκολεύεται πολύ να παρουσιάσει μια στρωμένη ΑΕΚ.