Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Το πρώτο sports social network είναι στον αέρα



Το sportyverse.com τράβηξε την προσοχή μου από την πρώτη φορά που το επισκέφθηκα, όταν έμαθα την ύπαρξή του στο πλαίσιο μιας μικρής έρευνας που έκανα γυρεύοντας ελληνικές αθλητικές ψηφιακές startups. Κι είναι κυρίως το “αύριο” που βλέπω σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον μου, διότι αντιλαμβάνομαι την προοπτική εξέλιξης σε ένα sports social media εργαλείο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για τους επαγγελματίες αλλά και τους ερασιτέχνες του αθλητισμού παγκοσμίως.

Η κύρια διαφορά του έναντι των υπόλοιπων αντίστοιχων startups που βρίσκει κανείς στην Ευρώπη είναι ότι δεν αποτελεί μόνο ένα marketplace για τον αθλητισμό, αλλά έχει στηθεί με την ιδέα να γίνει η πλατφόρμα της συνεύρεσης μελών της παγκόσμιας κοινωνίας του αθλητισμού προκειμένου αυτοί να δικτυωθούν, να μοιραστούν εμπειρίες, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να “βρεθούν”. Αν κανείς μιλήσει με όρους εφαρμογών, προκειμένου να απλοποιήσει την κουβέντα, το sportyverse συνδυάζει τα εργαλεία και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν σήμερα αθροιστικά το facebook και το linkedin σε έναν άνθρωπο, έναν σύλλογο, έναν επαγγελματία, έναν ερασιτέχνη του αθλητισμού και μάλιστα όλα αυτά τα προσφέρει σε ένα περιβάλλον όπου προοπτικά, εφόσον εξελιχθεί σε επιτυχημένη επιχείριση, θα συγκεντρώνονται μόνο άνθρωποι που ασχολούνται, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με τον αθλητισμό. Είναι σαν να δημιουργείται μια μεγάλη ψηφιακή πλατεία στην οποία συναθροίζονται άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον προκειμένου να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να συναλλαγούν, να δικτυωθούν.

Στην marketplace διάστασή του, το sportyverse.com δεν υστερεί έναντι των αντίστοιχων πλατφορμών. Δίνει την ευκαιρία στον επαγγελματία αθλητή, προπονητή να δημιουργήσει προφίλ, να εγκαταστήσει το βιογραφικό του και να δηλώσει με αυτό τον τρόπο την παρουσία του στην αγορά. Και αυτή την ευκαιρία δεν την προσφέρει μόνο στους αθλητές και τους προπονητές αλλά στο σύνολο των επαγγελματιών του αθλητισμού. Γιατροί, φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγοι, personal trainers, προμηθευτές αθλητικού υλικού, ιδιοκτήτες αθλητικών εγκαταστάσεων, στελέχη διοίκησης αθλητικής εταιρείας, εργαζόμενοι στα αθλητικά media, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι του αθλητισμού, εν ολίγοις όλες οι ιδιότητες της στενής αλλά και της ευρείας αθλητικής βιομηχανίας βρίσκουν μια ψηφιακή βιτρίνα για να δηλώσουν την παρουσία τους, σε μια πλατφόρμα που έχει την προοπτική να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη ψηφιακή έκθεση επαγγελματικού αθλητισμού.

Στην social media διάστασή του το sportyverse έχει στηθεί για να δώσει σημασία σε όλα τα λιγότερο προβεβλημένα αθλήματα. Το μόνο που έχει να κάνει ένας ερασιτέχνης αθλητής οποιουδήποτε ομαδικού ή ατομικού αθλήματος είναι να δημιουργήσει, αν αυτό δεν υπάρχει ήδη, ένα γκρουπ του αθλήματός του και να αρχίσει να παράγει περιεχόμενο με τις αναρτήσεις του. Κάπως έτσι μέλη κοινωνίας αθλημάτων σαν το μπάντμιντον, το κέρλινγκ, το beach tennis, τη σκοποβολή, την τοξοβολία, ή οποιοδήποτε άλλο σπορ θα μπορέσουν να συναθροιστούν, να χαρτογραφηθούν ως κοινωνία, να δικτυωθούν, να εντοπίσουν αλλήλους και τελικά να βρεθούν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και πληροφορίες και να συναντηθούν.

Ο επισκέπτης του sportyverse.com μαθαίνει από την πρώτη του επίσκεψη ότι αυτή η πλατφόρμα επιδιώκει να αγκαλιάσει τους αθλητές και όλα τα μέλη της κοινωνίας των παραολυμπιακών αθλημάτων και των αθλημάτων των Special Olympics. Το sportyverse επιχειρεί να δημιουργήσει κάτι που δεν υπάρχει, μια πλατφόρμα επικοινωνίας όλων αυτών των ανθρώπων που δυσκολεύονται να εντοπίσουν αλλήλους και να συναθροιστούν, συμπληρώνοντας ένα πολύ μεγάλο κενό.

Το sportyverse.com δίνει τη δυνατότητα στις ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων, ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, να δημιουργήσουν και συγχρόνως να ενεργοποιήσουν την κοινότητα των μελών τους, και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν μια βάση μελών που θα τις βοηθά στην προσπάθεια που κάνουν για να προσελκύσουν χορηγούς και χρηματοδότες. Είναι η πρώτη φορά που μια ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει τέτοιο εργαλείο σε ομοσπονδίες αθλημάτων μικρότερης απήχησης από αυτή που έχουν τα δημοφιλή αθλήματα σαν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και τον επιπλέον λόγο ότι η ιδέα και η επιχείριση υλοποίησής της γίνεται κυρίως από Ελληνες, παρακολουθώ στενά την εξέλιξη μιας startup που έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία επικοινωνίας και προβολής που υπήρξαν ποτέ στον αθλητισμό.