Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η ελληνική αθλητική αγορά που επιμένει να φοβάται τα νέα μορφωμένα μυαλά

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα για ακόμη μια φορά στην αμήχανη θέση να πρέπει να απαντήσω σε έναν νεαρό Ελληνα με πολύ καλή μόρφωση και εκπαίδευση στο sports management ότι δεν μπορώ να του φανώ ιδιαιτέρως χρήσιμος στην προσπάθεια που κάνει στην αναζήτηση μιας θέσης εργασίας στην διοίκηση αθλητικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Περίπου 15 μήνες πίσω έθιγα το ίδιο θέμα (πάτα εδώ). Και σήμερα, κοιτάζοντας πίσω, διαπιστώνω ότι αυτή η αγορά δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ότι επιμένει να αρνείται να βάλει νέο αίμα και φρέσκα εκπαιδευμένα μυαλά στον οργανισμό της. Οι ελληνικές αθλητικές εταιρείες, με κάποιες εξαιρέσεις, εξακολουθούν να λειτουργούν με άδειες τσέπες και κεφάλι άδειο από ιδέες, και συνεχίζουν να λειτουργούν με τα εργαλεία της προηγούμενης εποχής. Ψαρεύουν σε όλο και μικρότερη λίμνη και παρ' όλα αυτά επιμένουν να πηγαίνουν για ψάρεμα με το ίδιο δόλωμα, που δεν “τσιμπάει”, και την ίδια φθαρμένη και ξεπερασμένη πετονιά. Ψαρεύουν με την ίδια τεχνική παρ' όλο που κυκλοφορούν ελεύθεροι ένα σωρό νέοι ψαράδες που έχουν τη γνώση, την αντίληψη και την εμπειρία στο ψάρεμα με τη χρήση των εργαλείων της τελευταίας τεχνολογίας.

Ο νεαρός Ελληνας που ήταν ο τελευταίος που επιδίωξε να με συναντήσει λόγω της απελπισίας του στην αναζήτηση μιας θέσης εργασίας είναι ένα παιδί με μεταπτυχιακές σπουδαίες στο εξωτερικό και βιογραφικό που δείχνει ένα ανήσυχο πνεύμα που καλλιέργησε το μυαλό του και κούρασε το κεφάλι του προκειμένου να αποκτήσει τα σημαντικά εφόδια που σήμερα κουβαλά μαζί του. Κι αυτό το βιογραφικό δεν έπεισε παρά μόνο μια ΠΑΕ να τον δεχθεί σε μια συνέντευξη ώστε να τον έχει υπόψη. Οι υπόλοιπες απλώς δεν του απάντησαν.

Βεβαίως για να απαντήσεις εκτός από ευγένεια και πολιτισμό πρέπει να έχεις και την στοιχειωδώς σύγχρονη αντίληψη. Για να σου φανεί ενδιαφέρον αυτό που διαβάζεις πρέπει να ξέρεις να το διαβάζεις και να έχεις την γνώση και την αντίληψη ώστε να το εκτιμήσεις και να του δώσεις σημασία. Αντε όμως να καταλάβει τώρα ο κλασσικός ο Ελληνας ο παράγοντας τι είναι η μέθοδος κατηγοριοποίησης των οπαδών και γιατί να διαφέρει ο τρόπος προσέλκυσης κάθε μιας εξ αυτών.
Με απογοητεύει αυτό που συμβαίνει σε αυτή την αγορά. Με θλίβει που οι νεαροί Ελληνες με σημαντικές σπουδές μένουν άνεργοι και, τελικώς, είτε μεταναστεύουν είτε αλλάζουν πορεία. Διότι η ζημιά είναι διπλή: οι νέοι μένουν άνεργοι και η αθλητική αγορά παραμένει στην παρακμή, παραδομένη στα παρωχημένα κεφάλια που την διοικούν και στους παράγοντες που μοιάζουν με τον πρόεδρο της διαφημιστικής καμπάνιας που τρέχει η wind.
Επειδή δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο, μελετάω την ιδέα να δημοσιεύω σε αυτό το blog κάθε αγγελία που συναντώ και είναι σχετική με θέση εργασίας στην αθλητική αγορά. Αν και αυτές οι αγγελίες είναι είδος προς εξαφάνιση.