Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Οι “Στιγμές Μουντιάλ” του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Καλοκαίρι μπήκε, γι' αυτό και σύντομα θα ποστάρω μια ανάρτηση με τη λίστα των βιβλίων που έχω συλλέξει για ανάγνωση, αλλά και αυτών που έχω διαβάσει και σας προτείνω, συχνά, προς ανάγνωση. 

Κάνω εξαίρεση όμως αρχίζοντας από ένα βιβλίο που έφτασε μόλις χθες στα χέρια μου. Το “Στιγμές Μουντιάλ”, του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Τόπος” (πάτα εδώ).

Την εξαίρεση δεν την κάνω μόνο επειδή το βιβλίο είναι επίκαιρο και το αντιλαμβάνομαι ως ένα σπουδαίο ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο, που είναι το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Την κάνω και επειδή χαίρομαι και θαυμάζω τη συγγραφική δουλειά του Χρήστου Σωτηρακόπουλου και επειδή αντιλαμβάνομαι ως μεγάλη τη σημασία δημιουργίας μιας ελληνικής αθλητικής βιβλιοθήκης. Οι αθλητικοί δημοσιογράφοι πιθανότατα δεν είμαστε, τουλάχιστον όλοι, μεγάλης συγγραφικής δεξιότητας. Είναι όμως βέβαιο ότι είμαστε πολλές φορές οι πιο αξιόπιστοι μάρτυρες των αθλητικών ιστοριών. Κι έχει μεγάλο νόημα να αφήνουμε πίσω την εμπειρία και τη γνώση, για να κόβουν δρόμο αυτοί που έρχονται μετά από εμάς. Τον καιρό που μεγάλωνα θα ήθελα να έχω βρει μια ποιοτική ελληνική αθλητική βιβλιογραφία για να μου ανοίξει το κεφάλι. Με στεναχωρούσε πολύ που σε κάθε ταξίδι στον πολιτισμένο κόσμο διαπίστωνα ότι η αθλητική βιβλιογραφία στα περισσότερα σημεία του πλανήτη που επισκέφτηκα ήταν πολύ πλουσιότερη και ποιοτικότερη από την ελληνική. Γι' αυτό και σήμερα χαίρομαι πολύ για κάθε ποιοτικό βιβλίο που αντιλαμβάνομαι ότι προστίθεται στην ελληνική αθλητική βιβλιοθήκη.


Ο Χρήστος έβαλε σε ένα βιβλίο αναμνήσεις, τεκμήρια και δημοσιεύματα εποχής, ιστορίες βιωματικές ή αποτυπωμένες έντονα στη μνήμη, ιστορίες διδακτικές, ψυχαγωγικές, επιμορφωτικές. Ενα ξεφύλλισμα αρκεί για να το χαρακτηρίσω σπουδαίο ορεκτικό πριν από το Μουντιάλ, αλλά και σπουδαία τροφή για όποιον διψά για αυθεντικό, καθαρό ποδόσφαιρο. Καλοτάξιδο!